U Okresního soudu v Ostravě si je vyslechli dva Poláci, kteří minulou středu ze sektoru baníkovských fanoušků vnikli v maskách na fotbalové hřiště a utíkali směrem k příznivcům Opavy. Zakročit proti nim musela ochranka a policejní jednotka.

Dočtete se v dnešním tištěném vydání Deníku.

První z Poláků (19 let) byl vyhoštěn na jeden rok 
z České republiky. Deníku to řekl mluvčí Okresního soudu v Ostravě Lukáš Delong.

Pokud by Polák nařízení soudu nerespektoval 
a během následujících dvanácti měsíců vstoupil na území České republiky, čekaly by ho velké problémy. V té chvíli by totiž porušil zákon a obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí by jej neminulo.

Druhému Polákovi (21 let) soud uložil dvouletý zákaz vstupu na utkání pořádaná Fotbalovou asociací České republiky. Zákaz se vztahuje i na mezistátní utkání. Při nerespektování soudního rozhodnutí bude následovat obvinění z maření výkonu úředního rozhodnutí.

ÚDER DO OBLIČEJE

Před soudem stanul také čtyřicetiletý fanoušek Opavy, který se při cestě z vítkovického vlakového nádraží na stadion dostal do potyčky s policií. Jednoho 
z ochránců zákona udeřil rukou do obličeje.

Je obviněn z násilí proti úřední osobě. V jeho případě soud pouze rozhodoval o vzetí do vazby, do níž ho nakonec poslal. Důvodem byly obavy, že by v podobném jednání mohl pokračovat. Kdy bude nařízeno hlavní líčení, není zatím jasné.

Kriminalisté nyní zkoumají videozáběry a identifikují další podezřelé. Jak již dříve řekla tisková mluvčí krajské policie Gabriela Holčáková, násilníky nezachrání ani to, že byli maskovaní. Dá se tak očekávat, že se počet obviněných
 a odsouzených zvýší.

Související články: Chuligány nezachrání masky, kukly ani šály. Policie zkoumá záběry z fotbalu

Derby s teleskopickými obušky, tonfami, dělbuchy i pepřákem