Opavský okresní soud se v minulém týdnu zabýval případem dvou partnerů. Družka byla závislá na alkoholu, její přítel ji jednoho dne vyzvedl v opavské psychiatrické nemocnici a pak odvezl do svého bytu v Hlučíně.

Oba si následně přihnuli alkoholu, muž ztratil zábrany a ženu brutálně napadl. Shodil ji na zem a opakovaně mlátil tyčí na záclony. Nebránil se ani kopům do hrudníku a hlavy napadené. O den později svou oběť navíc upozornil, že pokud to ohlásí na policii, zabije ji.

Útočník nakonec skončil ve vazbě a celá věc se dostala až před soud. Když však poškozená měla vypovídat proti muži, o němž i nadále tvrdila, že ho považuje za svého druha, souhlasila se zastavením trestního stíhání.

Podle koordinátorky služby Krizového centra Elim Opava Hany Šindlerové se i takové případy objevují.

Někdy to podle jejích slov může být otázka finančního zabezpečení.

„Žena také může mít strach, že si už nikoho nenajde. Byly staženy i žádosti o rozvod potom, co partner slíbil, že se polepší a podobně. Když s lidmi, kteří byli napadeni, mluvím, pokouším se posílit jejich sebevědomí. To je totiž zásadní věc. Oběti domácího násilí mohou být soustavně ponižovány, verbálně i fyzicky napadány a neodhodlají se udělat ten krok. Setkala jsem se se ženami, které tomu čelily klidně i sedm nebo deset let. Mají můj obdiv, že to dokázaly i po takové době ohlásit,“ vysvětlovala Hana Šindlerová.

Dle ní je vůbec nejdůležitější, aby si týraní lidé uvědomili, že u nich k domácímu násilí opravdu dochází: „Některé ženy žijí v domnění, že je to normální. Jsou ochotny se nechat bít nebo urážet. Definitivní tečkou obvykle bývají děti. Jakmile partner ubližuje i jim, jdou s pravdou ven. Uvědomění celé věci je však mnohdy složité. Muž navenek vystupuje jako vzorný partner a rodič. Svou ženu všude doprovází, u všeho asistuje… Mnohdy to je ale jen proto, aby měl nad ní plnou kontrolu. Je v takové pozici, že pro veřejnost je nepřípustné, aby se domácího násilí dopouštěl zrovna on.“

Ze zkušeností Hany Šindlerové útočníci k zastrašování často používají své postavení. „Může se jednat o člověka, který je vysoce postaven ve své firmě. Zkrátka o někoho, u něhož byste něco takového nepředpokládali. Partnerce přitom může například vyhrožovat, že se postará o její zabití, pokud od něj odejde,“ vysvětlovala dále.

Dům, kde se vraždilo, se nachází v klidné zástavbě nedaleko nové sportovní haly.
Začal soud s vrahem osmiletého chlapce

Jiný případ týrání došel k rozuzlení právě v těchto dnech na Bruntálsku. Muž v Dívčím Hradě týral svou družku a děti tři roky. V jejich bytě byl nalezen mrtvý lidský plod.

Podle informací studia STA zasahovali policisté a zdravotníci v Dívčím Hradě v sobotu 26. ledna, napadená žena byla odvezena do nemocnice. Policisté byt zapečetili a následující den 28letého násilníka zadrželi.

„Muž je ve vazbě, je stíhán ze zločinu týrání osoby žijící ve společném obydlí a přečinů ohrožování výchovy dítěte a nebezpečného vyhrožování,“ informovala mluvčí policie Pavla Jiroušková s tím, že muž minimálně od roku 2015 do současné doby svou družku i jejich nezletilé děti nepřiměřeně a bezdůvodně fyzicky trestal, napadal a psychicky týral.

Domácí násilí přitom vždycky neprobíhá pouze mezi lidmi, co spolu mají partnerský vztah.

„Řekla bych, že je to taková zažitá pravda. Ohroženou skupinou jsou přitom také senioři. Většinou hraje svou roli majetek. V momentu, kdy je na jejich děti něco přepsáno, mohou začít spory. Násilí přitom probíhá za zdmi domu na soukromém pozemku, špatně se něco dokazuje, chybí důkazy a podobně. Situace mnohdy končí odstěhováním seniorů jinam,“ komentovala dále Hana Šindlerová, která lidem čelícím domácímu násilí radí, aby se obraceli na policii.

V případě potřeby se mohou spojit také s Krizovým centrem Elim Opava na telefonním čísle: 553 653 239.

Před deseti lety začala policie lidi, kteří ubližovali svým bližním vykazovat z domu. Na Opavsku bylo takových případů v roce 2016 celkem 16, o rok dříve se tak stalo celkem ve 20 případech.

Ilustrační foto
V Benešově byla sražena šestnáctiletá dívka