"Výsledkem elektronické komunikace byla jeho objednávka na nákup jednoho tisíce kusů elektroniky. Zboží bylo v květnu dodáno na požadovanou adresu v zahraničí, ovšem do dnešního dne nebyla faktura zaplacena a ani zboží nebylo vráceno zpět," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Daniela Vlčková. 

Samosběr v opavské Ovocné školce. Maliny. 15. července, 2021, Opava.
Nepromeškejte samosběr. V Opavě lidé chodí hlavně na maliny, rybíz i hrách

Policisté oddělení hospodářské kriminality územního odboru Opava tak v těchto dnech zahájili trestního řízení ve věci podvodu. Firmě vznikla škoda ve výši téměř čtyř milionů korun.

Dalším obdobným případem se zabývají policisté oddělení hospodářské kriminality územního odboru Bruntál. Ta přišla téměř o půl milionu.

"Koncem června obdrželi v jedné bruntálské firmě e-mail věrohodně napodobující adresu jednatele, který s firmou běžně obchodoval. Obsahem byla žádost o zaslání financí. V domnění, že s touto osobou komunikují, byly dle instrukcí peníze poskytnuty," řekla mluvčí policie.

Teprve o několik dnů později, při komunikaci se skutečným jednatelem vyšlo najevo, že takový e-mail neposlal a finanční hotovost dosahující výše téměř 500 000 korun nepožadoval.

"Teprve poté si v poškozené firmě všimli drobné odchylky, které odlišovala e-mail pravého jednatele od napodobeniny zaslané neznámým pachatelem," dodává mluvčí policie. 

S podvody na internetu se policisté nejen v Moravskoslezském kraji setkávají stále častěji. A týká se to samozřejmě celého Česka. Jak Deník informoval nedávno, jiní podovodníci se třeba dokonce snažili vyvolat dojem, že komunikují za Českou poštu. 

Česká pošta.
Pozor na falešný mail od pošty. Žádá úhradu za balíček, jde ale o podvod

Podle odborníků hackeři při svých útocích sází prioritně na nepozornost a také jistou slabost lidí. Týká se to nejenom mailů, ale i telefonických hovorů.

Naivní české ženy a falešní vojáci, lékař a další "fešní" cizinci 

Známé jsou i případy českých žen, které si myslí, že po internetu komunikují například s vojákem, lékaře či dokonce šlechticem z ciziny. S těmi se kontaktují například na seznamkách. Mnohé z nich pak posílají svému novému "milému" nemalé částky peněz.

Podvodníci, kteří využívají naivitiy daných žen, je přesvědčí o tom, že peníze potřebují například na převoz majetku, převody nemalých finančních částek atd., protože až se tak stane, přijedou za svou "novou ženou" a čeká je šťastný vztah. Ve skutečnosti se pak podvodníci radují a české ženy zůstávají bez vtzahu i bez peněz.