K činu došlo v dubnu 2015 v domě v Jakartovicích-Deštné. Ženy jako zázrakem přežily. Utrpěly však různě závažná fyzická poranění, měly i velké psychické problémy. Podle jejich zmocněnce je událost prakticky vyřadila z běžného života.

Obžalovaný Jiří Langer.
Soud v Ostravě řeší vražedný pokus jateční pistolí

Družce byla dokonce kvůli špatnému psychickému stavu přiznána invalidita třetího stupně. Krajský soud v Ostravě muži za pokus o dvojnásobnou vraždu vyměřil osmnáct let žaláře. Verdikt potvrdil vrchní soud a poté i Nejvyšší soud. Jiří L. nyní podal žádost o obnovu procesu, kterou se v těchto dnech začal zabývat ostravský senát.

Někdo tam byl

Muž u soudu tvrdil, že je obětí spiknutí. V domě si údajně všiml tajemné postavy. Pak se dokonce sám stal obětí napadení. Podle jeho verze to byl někdo, kdo mu chtěl ukrást peníze připravené na nákup nemovitosti. Z účasti na útoku podezříval i družku a tetu. Nyní obvinil i dalšího rodinného příslušníka. Jiří L. soudu oznámil, že hodlá předložit důležitý znalecký posudek. Ten má prokázat, že zranění obou žen vznikla jinak, než jak uvedl státní zástupce.

Budova krajského soudu v Ostravě
Krajský soud letos uložil i výjimečné tresty. Ten nejpřísnější Petru Kramnému

Jiří L. ale nakonec posudek nedodal s tím, že se jeho vypracování protáhlo. Také tvrdil, že k soudu dorazí důležitý svědek. Ten se však neobjevil. Krajský soud proto projednávání žádosti o obnovu procesu odročil.

Šílenec?

Podle žalobce se muž na jateční zločin připravoval. Příbuzným schoval mobilní telefony do kamen a z domu vypustil jejich psa, aby je nemohl bránit. Ženy vypověděly, že se Jiří L. choval jako šílený. „Otevřely se dveře a on tam vstoupil. Byl jako nepříčetný. Začal křičet, že o něm nikdo mluvit nebude a že nás zastřelí,“ uvedla jedna z příbuzných, která se Langerovi snažila vysvětlit, že o něm nehovořily. „On byl však nepříčetný. Křičel, že zastřelí nás dvě a pak i celou rodinu,“ dodala.

Ženy se pokusily o obranu. Při následné potyčce nejprve střelou zasáhl tetu, pak zranil i družku. Do objektu nakonec přinesl kanystr s ředidlem. Požár však nezaložil a ujel.