Co se tehdy stalo? Drama se odehrálo v neděli 4. září 2016 po poledni v Ostravě-Pustkovci. V osudnou chvíli byli na řetízkovém kolotoči rodiče se dvěma dětmi. Ty se po skončení jízdy jako první vydaly dolů. Dospělí, kteří šli za nimi, se propadli dřevěnou konstrukcí nacházející se necelé dva metry nad zemí. Na vině byl posunutý dřevěný rošt. Muž utrpěl lehčí poranění, žena dopadla hůře. Zranila si obě nohy, na nemocenské byla několik měsíců. „Odcházeli jsme od kolotoče, pak jsem se najednou propadla, současně se propadl i můj manžel. Myslela jsem, že mě pohltila zem. Plakala jsem, bylo to hrozné,“ řekla u soudu žena.

Provozovatel si neštěstí neuměl vysvětlit. „Na krmáš jezdím do Pustkovce už třicet let. Nikdy se nic nestalo. Až teď. Nevím, jak mohlo k posunutí roštu dojít. Myslím si, že to mohli udělat bezdomovci. Ti pod konstrukcí hledají peníze, které lidé ztratí. Možná tam někdo viděl korunu, rošt pozvedl a už ho zpátky nezasadil,“ řekl.

Kotoloče Korzár v Porubě, 5. září 2022 v Ostravě. Majitel lunaparku Václav alias Korzár.
Korzár, kolotočář ze staré školy: Bez počítačů a se šrouby navíc!

Podle soudu je ale zodpovědný za stav atrakce. „Jako provozovatel atrakcí nesete zodpovědnost za to, aby návštěvníci nedošli újmy. Povinností provozovatele je před uvedením atrakce řádně tuto zkontrolovat, zda je vše v pořádku. Jedná se o nedbalost, do jisté míry nešťastnou náhodu,“ uvedl soudce, který kolotočáři vyměřil pětiměsíční podmíněný trest odložený na roční zkušební lhůtu. Verdikt okamžitě nabyl právní moci, všichni ho totiž na místě přijali. Pokud by se někdo odvolal, řízení by se mohlo protáhnout o několik měsíců.