V prvém případě, kterým se zabývají kriminalisté v Ostravě, měl pachatel vydávající se za pracovníky různých bank telefonicky kontaktovat poškozeného s tím, že byla zaznamenána podezřelá aktivita na jeho účtu.

Ilustrační foto. Pohled na karvinský kostel Povýšení sv. kříže.
Karvinský farář rezignoval. Policie šetří mravnostní delikt

"V rámci dalších telefonních hovorů z různých účastnických čísel pod legendou ochrany jeho finančních prostředků ho měl během jednoho týdne přimět k opakovaným vkladům do Bitcoinmatů. Pomocí pachatelem zaslaných QR kódů následně poškozený veškeré peníze v celkové výši přesahující 900 tisíc korun vložil na dosud neztotožněné bitcoinové adresy," uvádí mluvčí policie Daniela Vlčková. 

Obdobným případem se zabývají kolegové v Havířově. Jako pracovník banky a posléze jako policista se poškozené ženě představil neznámý pachatel, který v ní měl vyvolat dojem, že se jí někdo pokouší „nabourat“ do jejího bankovního účtu a převést z něj peníze.

"V rámci ochrany svých financí se žena nechala přesvědčit a na základě pokynů obdržených od pachatele částku téměř 450 tisíc korun ze svého účtu vybrala, vložila do samoobslužného automatu sloužícího k zakoupení virtuální měny Bitcoin a následně pomocí QR kódů, které ji zaslal pachatel, peníze poslala na různé virtuální peněženky," uvádí k případu mluvčí policie. 

Ilustrační snímek. Stodolní ulice v Ostravě, 11. června 2021.
Prokletá Stodolní: muži tam jiný málem rozkopl hlavu. Oběť tu pak sama loupila

Pozor, děje se tak v celém Česku

Podobné podvody policisté již v minulosti zaznamenali napříč celou republikou. Pachatelé se vydávají za pracovníky bank případně za policisty. Ke kontaktu s možnou obětí převážně používají tak zvaný spoofing telefonního čísla (napodobenina telefonního čísla např. banky nebo policie). Jejich jediným cílem je navodit v oběti tak velkou obavu o peníze uložené v bance, že ji přimějí tyto vložit na neznámý, údajně bezpečný účet s ubezpečením, že finance budou majiteli posléze vráceny.

Nereagovat!

Znovu připomínáme, abyste nereagovali na obdobné telefonáty. Nikomu nesdělujte údaje k vašemu bankovnímu účtu, platební kartě, přístupové údaje k online bankovnictví nebo údaje k vaší osobě. Neumožňujte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače. Připomínáme, že útočníci dokáží napodobit nejen telefonní číslo, ale také např. e- mailovou adresu, nereagujte tedy na žádné výzvy k výběru finanční hotovosti a její přeposlání mimo vaší dispozici. V žádném případě dle telefonicky předaných instrukcí nenakupujte kryptoměny.

 

Kdyby byl váš bankovní účet ohrožený, banka sama reaguje a činí opatření, a tudíž by vaše finance byly v bezpečí. Pokud máte pochybnosti ohledně zabezpečení vašeho účtu, kontaktujte banku. A pokud máte s výše uvedeným jednáním zkušenost, neváhejte kontaktovat Policii České republiky např. na lince tísňového volání 158.