Ke dvěma případům byl na Opavsko volán policejní pyrotechnik z Expozitury ve Frýdku-Místku. Nejdříve objevil třiapadesátiletý muž sovětskou leteckou pumu s označením AO 10 v zahradním rybníčku u rodinného domu ve Strahovicích.

Ve stejný den se podobná událost řešila i ve Slavkově. Na linku 158 zavolal osmapadesátiletý muž, že v poli poblíže Olomoucké ulice ve Slavkově našel kovový předmět, který vypadá jako munice z období války.

Fotbalisté Hlučína - Ilustrační foto.
Hlučínští fotbalisté opět selhali

„Místo nálezu zajistili přivolaní policisté. Pyrotechnik následně předmět, kterým byla protipancéřová mina, zlikvidoval a odvezl ke speciálnímu a úplnému znehodnocení,“ uvedl opavský policejní mluvčí René Černohorský.

Podle něj jsou podobné nálezy v opavském okrese poměrně časté.

Ilustrační foto.
Univerzita má dva Pávy

„Děje se to ve všech okresech České republiky, ale na Opavsko bývá policejní pyrotechnik přivolán i čtyřikrát, pětkrát během týdne. Kovové předměty pocházející z válečné doby nacházejí lidé hlavně v jarních a letních měsících při různých pracích na polích, zahradách, stavebních či výkopových pracích, terénních úpravách nebo úklidu. Granáty, letecké miny, bomby a pěchotní munice se ale nezřídka nacházejí i při procházce lesem či sběru hřibů,“ přibližuje René Černohorský.

Koupaliště v Opavě.
TIP Deníku: Koupaliště láká na přihřívanou vodu i večerní minigolf

Specifickou skupinou obyvatel jsou pak lidé, kteří za pomocí detektorů kovů válečné předměty sami hledají.

„Přitom narazí třeba i na kosterní pozůstatky z období druhé světové války, drobné kovové mince, knoflíky či identifikační známky vojáků,“ pokračuje.

Policisté nicméně upozorňují, že při jakémkoli objevení předmětu, který vypadá jako munice, s ním nesmí nálezce manipulovat, natož si jej brát domů nebo nosit na policejní služebnu. Vždy by se měla volat linka 158. Na místo ihned vyrazí policisté a přivolá se specialista, v rámci Moravskoslezského kraje jde právě o policejního pyrotechnika z frýdecko-místecké Expozitury.

„V případě nálezů kosterních pozůstatků je přizván nejen policejní kriminalistický technik, ale i znalec z archeologického ústavu a starosta dané obce, na jehož území k události došlo,“ dodává René Černohorský. 

Ilustrační foto
EUVOLBY: Volby v Opavě měly hladký průběh