Pro hotovost pak pošlou údajného kamaráda. Senioři v poslední době lest prohlédli, podvodníci proto přišli s novinkou. Když falešný vnuk neuspěje s prosbou o peníze, zavolá po chvíli údajný policista.

„Aktuálně se objevil případ, kdy neznámá osoba zavolala na pevnou linku vytipovaného seniora a zkusila vylákat peníze formou půjčky s tím, že je ve finanční tísni. Když neuspěla, za krátkou dobu seniorovi opět někdo zavolal. Představil se jako kriminalista.

Parkoviště poblíž Masarykova náměstí skončí 15. září 2019.
Rána pro řidiče. V centru Ostravy končí další velké parkoviště

Uvedl, že ví o předchozím podvodném hovoru a učiní vše pro dopadení pachatele,“ popsala situaci Soňa Štětínská z moravskoslezské policie a dodala: „Falešný policista vyzval seniora, aby spolupracoval a vydal požadovanou částku této osobě s tím, že policisté následně provedou kroky k zadržení pachatele.“ Senior naštěstí nikomu nic nedal.

VAROVÁNÍ

„Důrazně upozorňujeme, že policisté uvedeným způsobem nepostupují! Policisté po obětech nebo svědcích nemohou požadovat vydání hotovosti nebo cenností, kterým je zadržení pachatele v těchto případech volajícím podmíněno,“ upozornila Štětínská.

Bohuslav Sobotka na archivním snímku.
Privatizace OKD: exministry Sobotku a Urbana zřejmě čeká trestní oznámení

Na podobné telefonáty by lidé vůbec neměli reagovat a zavěsit. Po skončení hovoru je vhodné vše oznámit na policejní tísňovou linku 158.

V letošním roce moravskoslezští policisté letos evidují více než čtyřicet případů podvodných telefonátů. Volající již získali několik set tisíc korun.