K neštěstí došlo v sobotu 6. srpna nedaleko Mostů u Jablunkova. Jako viník byl označen slovenský řidič Peter Č. (36 let).

Jeho vůz Audi A6 Avant dostal za deště na mokrém povrchu smyk. Následně neovladatelné auto čelně narazilo do protijedoucího vozu značky Škoda Fabia. V něm seděla čtyřiašedesátiletá žena z Opavska a její dvě vnoučata – jedenáctiletý chlapec a osmiletá dívka.

Ta na místě zemřela, žena zraněním podlehla v nemocnici. Chlapec utrpěl těžká poranění. Osádka se vracela z dovolené ze Slovenska.

Řidič byl letos v březnu Okresním soudem ve Frýdku-Místku odsouzen ke dvěma a půl roku vězení s podmíněným odkladem na pět let, dostal také sedmiletý zákaz řízení vozidel. Proti verdiktu se obě strany odvolaly. Žaloba ve středu u krajského soudu žádala nepodmíněný trest, obhajoba zprošťující verdikt.

Následky nehody byly tragické.Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

MORÁLNÍ ZODPOVĚDNOST

Jak uvedl řidičův advokát, jeho klient pociťuje morální zodpovědnost, kterou mimo jiné vyjádřil i tím, že pozůstalým zaslal 400 tisíc korun.

Řidič již dříve nad událostí vyjádřil lítost. Podle svého obhájce cítí morální, nikoli však trestní zodpovědnost.Zdroj: Deník / Perdoch Jaroslav„On seděl za volantem vozidla, které dostalo aquaplaning a narazilo do druhého vozidlo,“ řekl advokát, který však odmítl, aby motorista nesl i trestní zodpovědnost. Podle něj se nedalo předpokládat, že vozidlo dostane aquaplaning v důsledku proudů vody, které se v některých úsecích vozovky nečekaně objevily.

Jak zdůraznil, silnice nebyla zcela v pořádku a po nešťastné události prošla stavebně-technickými úpravami, které mají podobným situacím zabránit.

Ilustrační foto
Při požáru na okraji Opavy uhořel muž

RYCHLOST

Státní zástupkyně poukázala na nepřiměřený způsob jízdy v nepříznivých podmínkách a také na to, že podle znaleckého posudku vozidlo překročilo povolenou rychlost. Jak dodala, řidič má na svém kontě na třicet nejrůznějších přestupků, většinou za rychlost. Také zdůraznila, že jen několik měsíců po nehodě byl opět pokutován kvůli rychlosti.

„Je významným rizikem pro ostatní účastníky silničního provozu,“ řekla žalobkyně.

Jednání bylo přerušeno do 11. září, kdy odvolací senát oznámí své rozhodnutí.

Ranní nehoda v Kunčicích pod Ondřejníkem.
Při střetu dvou aut v Kunčicích se zranili čtyři lidé
Mužům v případě uznání viny hrozí až deset let vězení.
Muži u soudu odmítli, že by nelegálně vyráběli cigarety