Původní osmiletý trest ženě v úterý snížil pražský vrchní soud, který tak částečně vyhověl jejímu odvolání. Kromě pobytu za mřížemi musí matka synovi uhradit také 200 tisíc korun za způsobenou újmu a dalších 70 tisíc zdravotní pojišťovně coby náhradu škody.

Odvolací senát se shodl na tom, že původní osmiletý trest by byl nepřiměřeně přísný. Soudci přihlédli k tomu, že žena projevila částečnou lítost, a také k současnému bezproblémovému zdravotnímu stavu dítěte.

Matka tří dětí píchala svého prostředního, šestiletého syna inzulinovým perem do hýždí opakovaně, a to nejméně od června do srpna 2017.

Inzulin u chlapce vyvolával stavy středně těžké hypoglykemie, tedy nízké hladiny cukru v krvi. Dítě se třáslo, bylo bledé a unavené, mělo bolesti hlavy a také častý pocit hladu, takže výrazně přibralo.

V podávání inzulinu matka pokračovala i v pražské motolské nemocnici, kde byl chlapec na vyšetření a kde ženu odhalili lékaři.

Seniorpark společnosti Senecura v Havířově-Šumbarku.
Stížností na havířovský domov seniorů přibývá

DÍTĚTI PRÝ CHTĚLA POMOCI

Obžalovaná, které hrozilo pět až 12 let vězení, se k činu přiznala. Popírala ale, že by jí šlo o dávky hájila se tím, že dítěti chtěla pomoci od zdravotních problémů.

Podle předsedy odvolacího senátu Martina Zelenky měl však syn evidentně potíže až po podání inzulinu a obhajoba byla v tomto směru jednoznačně vyvrácena znaleckým posudkem.

Státní zástupkyně Margita Kralická při dubnovém líčení upozornila i na to, že žena, která má přiznaný částečný invalidní důchod, pracovala za svůj dosavadní život jen pár měsíců.

Jinak žila z dávek, které se blížily k částce 20 tisíc korun měsíčně. Zvyšovala je tím, že s dětmi od jejich narození chodila po doktorech a stěžovala si na jejich údajné zdravotní potíže.

„Její motivace byla dána touhou nějakým způsobem na sebe ukázat, být něčím zajímavá a snahou po zisku sociálních výhod,“ podpořila v dubnu tezi soudní psycholožka Jindřiška Záhorská.

Havířovští dobrovolní hasiči dokázali přivolat déšť.
Zázrak! Dobrovolní hasiči dokázali ve vedru přivolat déšť

CHLAPCI HROZILA EPILEPSIE I KÓMA

Manžel obžalované v minulosti u soudu vypověděl, že o jejím počínání nevěděl. Mylně se domníval, že jeho vyučená žena je vystudovaná zdravotní sestra, takže jí ohledně péče o děti důvěřoval.

Doma později objevil inzulinová pera, ukrytá ve stojánku na vonnou svíčku. Podáváním inzulinu mohla matka dítěti způsobit trvalé neurologické i intelektuální postižení, epilepsii nebo mu přivodit hypoglykemické kóma.

Ilustrační foto.
V Těrlicku chtějí novou sportovní halu