Čtyři a půl roku žaláře a ústavní sexuologická léčba. Takový trest si v úterý u Okresního soudu v Ostravě vyslechl dvaatřicetiletý Jan S. z Opavska, který se vloni v květnu pokusil v Ostravě znásilnit sedmadvacetiletou ženu. Ta kolem půlnoci jela tramvají z práce domů. Vystoupila v Ostravě-Třebovicích. Spolu s ní cestoval i Jan S., který vyběhl za ní. Nikdy předtím se neviděli.

Když zaregistrovala muže za sebou, několikrát změnila směr chůze. Stále se však držel v dohledu. Nakonec se ho zeptala, co po ní chce. Zvrhlík jí nabídl pět tisíc korun za ukázání prsou. Po odmítnutí se na ni podle obžaloby vrhl. Za ruce ji odtáhl přes silnici, pak ji chytil za vlasy a odvlékl na louku. Zde ji opět surově napadl s tím, že pokud mu bude po vůli, zaplatí deset tisíc korun. Pak ji začal osahávat a svlékat.

Ilustrační foto
Klasických „předváděček“ ubývá, „šmejdi“ mění svou taktiku

„Bránila jsem se a volala o pomoc,“ uvedla napadená žena. Naštěstí se objevil svědek, který na násilníka zakřičel a přinutil ho k útěku.

POMOC

Zachránce cestoval stejnou tramvají jako oběť a Jan S.

„Když se zavíraly dveře, viděl jsem, jak za tou slečnou vyběhl z tramvaje. Podíval jsem se, co se děje. Ta slečna jakoby ho odstrčila od sebe. Já jsem na další zastávce vystoupil,“ vzpomínal svědek, který v předtuše, že se něco mohlo stát, vyrazil zpátky. Nikoho již na místě nezastihl. Rozhodl se však prohledat okolí. Pak zaslechl volání o pomoc…

„Viděl jsem, jak dívka leží v trávě a on na ni klečel. Něco jsem na něho zakřičel, on utekl,“ uvedl zachránce, který vloni v listopadu z rukou policejního prezidenta převzal medaili za statečnost.

Požár autoservisu v Šenově u Ostravy.
Plameny zachvátily autoservis, oheň zničil i starší vozidlo Jaguár

Žena utrpěla drobnější fyzická zranění, psychické následky v podobě úzkosti a strachu si však zřejmě ponese po zbytek života. „Občas se mi špatně spí, občas se mi to vrací, trpím úzkostí a brečím,“ uvedla.

Obžalovaný muž se během své výpovědi ke všemu přiznal a prohlásil, že činu lituje.

„Velice mě to mrzí. Je mi to nesmírně líto. Slečně se moc omlouvám a prosím o odpuštění. Byl jsem pod vlivem alkoholu a drog,“ hájil se před soudem s tím, že vypil přes půl litru vodky, kterou kombinoval s pervitinem. Na celý průběh útoku si podle svých slov nepamatuje.

DEVIACE

Znalci u něj zjistili deviaci, a to patickou sexuální agresivitu. Muž byl již v minulosti za sexuální útok odsouzen. Podle expertů se jeho agresivita může dále stupňovat, proto navrhli ochranné sexuologické léčení ústavní formou. Soud jejich názor akceptoval.

Verdikt není pravomocný. Státní zástupkyně si podala odvolání, Jan S. si ponechal lhůtu k vyjádření.

Ilustrační foto
Nejsou voliči? V Mariánských Horách zmizela téměř polovina volebních okrsků