Na lavici obžalovaných usedl bývalý jednatel a manažer opavského hokejového klubu Milan Kolář. Při hlavním líčení s dokazováním, které začalo v 8 hodin a trvalo až do 15. hodiny, podala svou svědeckou výpověď řada známých osobností.

Zmiňme například bývalou náměstkyni primátora Opavy Simonu Bierhausovou, zastupitelku Simonu Horákovou anebo třeba dřívějšího dlouholetého trenéra hokejistů Slezanu Karla Suchánka. Svým svědectvím přispěl i známý podnikatel z Kravař Alois Hadamczik. A právě z Hadamczikových zdrojů měly být poskytnuty finance na kampaň.

Peníze měl převzít Milan Kolář, ale nepřiznal je. Mužem, který podal žalobu, je Tomáš Drastík, ekonom Aloise Hadamczika. Naše redakce kravařského podnikatele požádala o vyjádření, ale ten trval na tom, že až do konečného verdiktu soudu nebude celou záležitost blíže komentovat.

„V dobré víře jsem chtěl pomoci opavskému hokeji. Bohužel lidé jako Milan Kolář jsou hrobaři hokeje v Opavě,“ řekl v krátkosti Alois Hadamczik. Bývalý trenér českého národního týmu v minulosti Slezan vlastnil, před dvěma lety ho ale prodal městu.

ŽÁDNÉ PENÍZE JSEM NEPŘEVZAL

Obžalovaný svou vinu popírá a tvrdí, že se ničeho protiprávního nedopustil. „Nikdy jsem od nikoho žádné peníze nepřevzal. Z různých stran jsem slyšel, že jsem měl převzít 500 pak 400 tisíc korun. Trestní oznámení na mě pak nakonec bylo podáno kvůli 200 tisícům. Takovou částku mi ovšem nikdo nepředal.

Celý tento proces vnímám jako mstu ze strany Aloise Hadamczika proti své osobě. Jsem rád, že za ten rok, co jsem v klubu byl, se nám ho z opavského hokeje podařilo dostat pryč. Myslím si, že během toho roku se nám povedlo změnit spoustu věcí k lepšímu,“ komentoval Milan Kolář a vzápětí ještě dodal:

„Být u soudu je pro mě úplně nová zkušenost. Už při podání trestního oznámení mi byl zmrazen osobní účet. Před narozením své dcery jsem neměl přístup ke svým penězům. Tento stav trvá a nevím, jak je to možné, když nepadl rozsudek a nic mi nebylo dokázáno.“

Ilustrační foto.
Hospodářský audit, který proběhl v hokejovém klubu narazil na řadu problémů
Alois Hadamczik
Alois Hadamczik: To, že opavský hokej takto dopadne jsem očekával

Kolářovo působení ve Slezanu nemělo dlouhého trvání. V klubu zastával funkci jednatele a manažera, ale ani ne po roce loni v prosinci v těchto pozicích skončil, podle svých slov z rodinných důvodů. V kuloárech se však hovořilo o tom, že svou roli sehrála i politika.

Vůdčí úlohu v opavském hokeji Milan Kolář zastával společně s podnikatelem Miroslavem Glosem, jenž byl druhým jednatelem. K 7. květnu letošního roku však rezignoval i on. Oba přitom měli s místním druholigovým klubem velké plány a chtěli ho pozvednout.

Po těchto razantních turbulencích se ovšem hokej v Opavě ocitl v další krizi a spekulovalo se o tom, zda vůbec bude schopen absolvovat novou sezonu. Nakonec do ní naskočil, ale aktuální výsledky příliš dobré nejsou, Slezan se totiž pohybuje u dna tabulky.

Milan Kolář je aktivní i v komunální politice. Momentálně je jedním z městských zastupitelů, stejně jako jeho žena Miroslava. Manželská dvojice se loni začátkem listopadu na opavské radnici postarala o vzruch, když opustila koaliční posty a společně se zastupitelem Romeem Doupalem se všichni stali novými členy místní organizace ANO 2011, kterou vede podnikatel Pavel Juříček.

Soud zabývající se zpronevěrou bude opět pokračovat v prosinci. Výpovědi mají poskytnout další svědci.