Kriminalisté 7. oddělení obecné kriminality Městského ředitelství policie Ostrava objasnili v minulých dnech sérii vloupání do vozidel. Na základě operativní činnosti, zajištěných a vyhodnocených stop ztotožnili nakonec čtyřiadvacetiletého mladíka, který se doznal celkem k sedmi trestným činům. A nebyly to jen vloupačky do aut.

„Byl obviněn také z neoprávněného použití platební karty. Komisařka proti muži zahájila trestní stíhání a sdělila mu obvinění ze spáchání přečinu krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu poškození cizí věci,“ informovala Eva Michalíková z krajského ředitelství PČR.

Foto archiv: FC Baník Ostrava
Baník hlásí prudký nárůst nemocných, zápas se Slováckem je v ohrožení

Pachatel se rozhodl pro osobní přivýdělek začátkem září, a na několika místech Ostravy, především v městské části Moravské Ostravy a Přívozu, měl opakovaně vniknout do zaparkovaných vozidel. Aby rozbil sklo, použil prostě kladívko. Bral vše, co tam nechali poškození, ale také to, co bylo součástí automobilu.

„Poškození přišli například o palubní kameru, koženou tašku s notebookem, cyklistický batoh, peněženku s osobními doklady a platební kartou, ale také o plastové jednorázové tácky,“ přibližovala Michalíková s dodatkem, že celková škoda se blíží částce 100 tisíc korun!

Na rozloučenou se svobodou ještě vykradl pár aut

V průběhu šetření bylo navíc zjištěno, že důvodně obviněný muž měl odcizenou platební kartou opakovaně provést ONLINE platby ve dvaceti případech po částce 500 Kč, čímž z karty neoprávněně odčerpal 20 tisíc korun.

Nebyly to však jediné platební operace, kterých se měl dopustit. V dalších 46 případech měl provést neoprávněné transakce, které mu v 41 případech byly povoleny. Poškozený tak přišel celkově o dalších 20 500 korun. Zneužití platební karty však obviněný muž ve výslechu popřel.

Novou várku vtipů přinesla opatření jak k návratu dětí z 1. a 2. tříd do školních lavic, tak i omezení počtu nakupujících v obchodech.
Památník bitvy u Kauflandu, Prodám pořadí ve frontě. Národ baví nová opatření

Momentálně je obviněný ve vazební věznici, kde byl umístěn na základě už jiného probíhajícího trestního řízení. Komisař 5. oddělení obecné kriminality v Ostravě proti němu totiž zahájil trestní stíhání pro jiná obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a přečinů krádeže, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a poškození cizí věci.

Byl na něj podán podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. Než však do vazby nastoupil, stačil ještě napáchat výše uvedené skutky, čímž si „polepšil“ na vyšší trestní sazbu. Asi se chtěl se svobodou pořádně rozloučit. Nyní mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.