Členové skupiny se odvolali proti verdiktu Krajského soudu v Ostravě. Ten jim vloni v srpnu vyměřil tresty od pěti do dvaceti let v celkové výši 122 roků. 

Rekonstrukce budovy hřbitova ve Slezské Ostravě může začít. Radnice přispěje osmi miliony.
Rekonstrukce budovy hřbitova ve Slezské Ostravě může začít

„Předně je nutné konstatovat, že trestná činnost obžalovaných byla precizně zmapována policií v rámci společného vyšetřovacího týmu Slovenska, Polska a České republiky. Stejně precizní je podle odvolacího soudu také rozsudek soudu prvního stupně,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik a dodal: „Mimořádná závažnost trestné činnosti je dána organizovaností, územním rozsahem a zejména rozsahem vyrobeného pervitinu nejméně v množství 130 kilogramů, kdy šlo o průmyslovou výrobu drogy.“ 

Ilustrační foto.
Zubní pohotovost v Ostravě: Kraj od pondělí hledá nového provozovatele

Jednotliví členové měli přesně rozdělené úkoly. V Polsku se nakupovala léčiva, na Slovensku se medikamenty zpracovávaly a v Karviné docházelo k vaření pervitinu. K výrobě byli najati Vietnamci, které organizátoři přiváželi ze severních Čech. 

V noci z pátku na sobotu provedli strážníci v Ostravě-Porubě kontroly ve vytipovaných provozovnách, zaměřené na konzumaci alkoholu nezletilými osobami.
Strážníci vyrazili do barů a restaurací v Porubě, kontrolovali, zda mladí nepijí

„Vzhledem k závažnosti spáchané trestné činnosti, poměrům pachatelů, jejich zapojení do trestné činnosti a trestní minulosti má odvolací soud za to, že tresty v rozmezí od pěti do dvaceti roků jsou přiměřené a zákonné,“ uzavřel Cik.

Obžalováno bylo celkem jedenáct mužů a žen, z toho čtyři Vietnamci. Jde o část bezmála čtyřicetičlenného gangu, který v roce 2017 působil na území České republiky, Polska a Slovenka.

Někteří jeho členové již byli odsouzeni v zahraničí.

Sochař David Moješčík vytvořil sochu Věry Špinarové která stojí v Husově sadu.
Komplikovaný prodej sochy Věry Špinarové je ohrožen. Aukční síň ztratila zájem