Po příchodu domů do bytu v Ostravě-Mariánských Horách začal pít slivovici. Pak přítelkyni napadl. „Pořád se ptal, jestli jsem mu byla nevěrná. Opakovala jsem, že ne. Pak mě začal škrtit a bít pěstmi,“ řekla žena.

Útok, hraničící s mučením, trval téměř tři hodiny. Oběť se v některých chvílích loučila se životem. Násilník se ji snažil bitím přimět k doznání.

BODNUTÍ

Několikrát se jí také zeptal, jak chce umřít. „Umyj se, ty k…, ať nejdeš špinavá do hrobu!“ křičel na ni. Pak přítelkyni bodl do hrudníku.

Vyhrožoval jí také, že pokud něco řekne policii nebo někomu jinému, tak si ji najde a zabije. Žena ztrácela sílu, upadala do bezvědomí. Když se probrala, následovaly další rány. Nakonec mu v zoufalství řekla, co chtěl slyšet.

Autobus ve Slaném smetl zastávku, jeden chlapec zemřel.
Tragédie ve Slaném může mít několik příčin, policie vyslechne svědky

„Pak jsem mu řekla, že jsem mu byla nevěrná, bála jsem se dalších úderů,“ uvedla žena. Utrpěla řadu zranění. Jen shodou šťastných okolností nebyly následně podstatně závažnější.

Na nemocenské zůstala několik měsíců, musela brát antidepresiva, měla děsivé sny, s obavami se vracela domů.

VĚZENÍ

Případem se v těchto dnech zabýval odvolací Krajský soud v Ostravě. Dosud netrestaný muž ale nejprve stanul před ostravským okresním soudem. „Není to omluvitelné. Je mi to líto. Nechápu to,“ prohlásil obžalovaný, který se k násilí přiznal.

Jedenaosmdesátiletá paní Berková z Břevence, 9. 6. 2020
Dřu, abych přehlušila bolest, říká maminka utonulé Hanky z Břevence

Jak ale zdůraznil, není si vědom toho, že by ženu bodl. Díky dosavadní bezúhonnosti, lítosti a snahy o náhradu škody přítelkyni i zdravotní pojišťovně odešel od okresního soudu pouze s tříletým trestem, který mu byl podmíněně odložen na pět let.

S tím ale nesouhlasil žalobce, jenž se odvolal ke Krajskému soudu v Ostravě. A ten mu dal nyní za pravdu. Obžalovaného poslal na tři roky a tři měsíce do věznice s ostrahou. „Žena prožila nejen fyzické, ale také psychické útrapy,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu s tím, že za této situace není možné ukládat pouze podmíněný trest.