"S panem prezidentem Zemanem jsme projednali případ manželů Kordysových. Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostnění obou vyhoví. Děkuji Miloši Zemanovi za moudré a lidské stanovisko," napsal Blažek.

Zeman tak udělí 22. a 23. milost. V druhém funkčním období jich bude 14.

Trojice si podle obžaloby od roku 2015 do předloňského října nechávala z Peru posílat koncentrát nápoje ayahuasca, který obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT. Nápoj využívají údajně už 5000 let k rituálním účelům šamani v peruánské džungli. 

Éterická asistentka polského šamana Karolina K.
Poláci odsouzení v Ostravě za ayahuascu: je to nespravedlivé, konali jsme dobro

Převážně v Česku pak obžalovaní pořádali pro zahraniční klientelu rituály, při kterých jim nápoj s drogou podávali. Do Česka podle soudu postupně dostali přes 200 kilogramů koncentrátu, ze kterého naředěním získali asi 300 litrů nápoje.

Původní trest zvýšil soud v Olomouci

Vrchní soud v Olomouci zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil.

Třetímu obžalovanému Petru Kanawkovi, který se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián, který je v Česku na rozdíl od Peru na seznamu drog, soud potvrdil podmíněný trest. Všechny tři soud z ČR vyhostil.

Soud v pátek v případu polských šamanů vynesl rozsudek nad manželi Jaroslawem a Karolinou K.
Sledovaná kauza rituálních seancí: Polské šamany čeká vězení a vyhoštění

Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil to, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Tyto zásady několikrát nesplnil, omilostnil například doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Reakce Pirátů na sociální síti

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek na twitteru prezidentovi za rozhodnutí o udělení milosti poděkoval.

"Věřím, že časem změníme trestní politiku, aby soudce nenutila k nespravedlivým rozsudkům," uvedl.

Součástí šamanských seancí měla být i konzumace rituálního nápoje, díky které se měl konzument dostat do transu a být schopen vstoupit do jiných dimenzí či mluvit s duchy.
Za polského šamana se u soudu přimlouvali vězeňský kaplan, starostka i konzulka

Také předseda Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že je důležité změnit zákony drakonicky trestající věci s minimální či žádnou společenskou nebezpečností, zatímco za brutální činy jsou tresty často mírné.

Zdroj: Youtube