S covidem-19 dosud v Česku zemřelo 2201 lidí, téměř třetina z toho připadá na uplynulý týden. Od středy do soboty byl denní počet obětí vždy vyšší než sto, ve středu s koronavirem zemřelo 121 lidí, což je dosud nejvíce. Na neděli zatím připadá 71 obětí.

Za celý minulý týden bylo v zemi 694 úmrtí s covidem. Tyto údaje se ale mohou zpětně měnit a je pravděpodobné, že nakonec bude průměr v minulém týdnu vyšší než sto obětí denně.

Epidemiolog Roman Prymula
Prymulův nástupce byl vybrán. Ministrem zdravotnictví má být lékař Jan Blatný

Celkem se dosud v Česku koronavirem nakazilo 258 097 lidí, vyléčilo se jich zatím 97 381. V nemocnicích ale k sobotě bylo 5345 lidí, o polovinu víc než před týdnem. Pacientů ve vážném stavu přibylo za týden o víc než třetinu, je jich 800.

Rekordní byl v uplynulých sedmi dnech také celkový nárůst pozitivních případů v zemi. Laboratoře jich odhalily více než 84.000. Více se rovněž testuje. Ve všedních dnech se počet testů pohyboval okolo 45 tisíc, v sobotu klesl zhruba na 36 tisíc. Pozitivních byla zhruba třetina. Nedělní bilanci testů ministerstvo zveřejní dnes vpodvečer.

Nejvíc nákaza v posledním týdnu zasáhla Zlínsko, kde ministerstvo eviduje 1097 případů na sto tisíc obyvatel. Následuje Vsetínsko s 1053 a Královéhradecko se zhruba 1037 nakaženými na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Nejlépe je na tom Chebsko s 307 případy na sto tisíc obyvatel. V žádném jiném regionu České republiky tento ukazatel neklesl pod 400.

Premiér Andrej Babiš.
Babiš o koronavirových opatřeních: Pokud se nestane zázrak, přitvrdíme

V takzvaném semaforu ministerstva zdravotnictví, který ukazuje riziko nákazy v Česku, je celá země už červená, v nejvyšším třetím stupni rizika. Znamená to komunitní šíření nákazy, tedy že se hygienikům nedaří nalézat její zdroje. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že ministerstvo zdravotnictví musí předložit projekt na urychlení trasování i testování. Zároveň je podle něj pravděpodobné, že vláda bude muset přitvrdit opatření, protože ta současná mají moc výjimek.