Pozvolné oteplování s sebou na začátku týdne přinese riziko vzniku ledovky. V západním proudění se bude do Česka dostávat vlhký vzduch přinášející déšť, který na podchlazeném zemském povrchu bude namrzat.

Výrazné oteplení meteorologové očekávají ke konci týdne. "V posledních dvou dnech se odpolední teploty dostanou na rekordní hodnoty od 10 do 15 stupňů Celsia, během silvestrovské noci se ojediněle teplota bude udržovat těsně pod 10 stupni Celsia," uvádí ČHMÚ. Teplé, relativně suché a místy i slunečné by podle předpovědi měly být i první dny nového roku.

Ilustrační snímek
Část republiky čeká další mrazivá noc. Teploty klesnou pod minus 12 stupňů

Silvestrovský víkend tak bude teplotami ostře kontrastovat s víkendem vánočním, kdy teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Na Jizerce v Jizerských horách teplota klesla až na minus 26,8 stupně Celsia. Byla to zatím nejnižší teplota této zimy.

O něco méně mrazivá byla i noc na dnešek, kdy na Jizerce klesla teplota na minus 20,8 stupně. Druhou nejnižší teplotu zaznamenali meteorologové dnes v noci v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, a to minus 18,2 stupně. Následuje Broumov na Náchodsku s minus 17 stupni a nedaleký Zdoňov u Teplic nad Metují s minimem 16,6 stupně pod nulou. K minus 16 stupňům se teplota přiblížila ve Vidnavě na Jesenicku, sdělili meteorologové ČTK.

Nejnižší teploty tentokrát pocházely už z první poloviny noci, nikoliv až z rána, jak bývá obvyklé. Důvodem je, že původně jasná obloha se v noci zatáhla. Na jihozápadě Čech se navíc začal projevovat příliv teplejšího vzduchu. Teplotní rozdíly mezi jihozápadem a severovýchodem Česka přetrvají i přes den.