„Bohužel musím konstatovat, že zde opět dochází k nepřístojnému chování obou poslanců, kteří nenosí ochranu úst a nosu. Takže vážený pane poslanče Lubomíre Volný a vážený pane poslanče Mariane Bojko, prosím vás nasaďte si roušku,“ vyzval nejprve oba hříšníky Vondráček.

Ani Volný ani Bojko však jeho výzvě nevyhověli. Vondráček proto oběma nejprve udělil napomenutí a pohrozil jim vykázáním. „Vy jste si pro to dneska přišli,“ reagoval poté, co ani druhá výzva nebyla účinná. „Vážení kolegové, já tímto vykazuji Lubomíra Volného a Mariana Bojka z dněšního jednání, prosím opusťte sál.“

Dvojice poslanců se však k odchodu neměla, zasáhnout proto musela sněmovní ochranka.

Potyčka v Poslanecké sněmovně
VIDEO: Vyostřená debata o nouzovém stavu. Poslanci se poprali u pultíku

K incidentu v souvislost s polancem Lubomírem Volným došlo přitom již na jednání Poslanecké sněmovny 21. ledna. Volný tehdy ve svém proslovu nehovořil k meritu věci a urážel ostatní poslance. Předsedající Tomáš Hanzel mu proto vypnul mikrofon a umlčený poslanec se proto vydal k pultu předsedajícího a snažil se násilím dostat k jeho mikrofonu. I v tomto případě musela zasahovat ochranka. Volného v souvislosti s incidentem prověřovala policie pro podezření z výtržnictví.