Otázka pro tento týden: Má Petr Pavel tlačit vládu do reformy penzí a daní? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

Zopakoval ovšem známou skutečnost, že česká společnost je po volbách rozdělená na dva tábory. Vyzval politiky a veřejně známé osobnosti, aby pomohli ke zklidnění situace.

„Připomínám, že válka na Ukrajině stále trvá. To bude i nadále zásadně ovlivňovat naši ekonomiku. Vláda bude tvrdě pracovat, abychom situaci zvládli,“ dodal. Tento moment může být pro vztah obou politiků zásadní. V mezinárodní agendě se nepochybně shodnou, ale doma to tak hladké být nemusí.

Český premiér Petr Fiala
Chtěl Zeman po Fialovi abolici? Důležitý je výsledek, prohlásil premiér v debatě

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

Kabinet již brzy představí aktualizované programové prohlášení, jež zohlední především dopady rok trvající ruské agrese. A bude též re-agovat na doporučení Národní ekonomické rady vlády, která radí škrtat ve výdajích a zvedat některé daně. Petr Pavel byl v předvolebních debatách v tomto ohledu zdrženlivý. Chce objíždět strukturálně postižené regiony, v nichž zvítězil jeho soupeř, lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Na zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu, zavedení zdravotního nadstandardu nebo zvýšení DPH u některých základních komodit typu léků či tisku, tam určitě lidé nebudou reagovat s nadšením. 

Zvládne Petr Pavel komunikaci o těchto záležitostech s občany i s vládou? Bude ji tlačit do nutných reforem, nebo naopak sklouzne k povrchnímu populismu? A jak se k tomu postaví premiér Petr Fiala? Zeptáme se ho už ve čtvrtek od 9.30 v on-line debatě na webu denik.cz.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.