"S hlubokým zármutkem a těžkým srdcem oznamujeme, že nás dnes ve večerních hodinách navždy opustil náš milovaný táta František Nedvěd," napsal v neděli večer na svém facebooku Vojtěch Nedvěd. 

Nedvědovi, legendě českého folku a country, se vrátila rakovina plic, kterou již jednou překonal. V pátek 9. července odehrál koncert v Olomouci, poté se mu ale přitížilo.

Poslední koncert Františka Nedvěda, Olomouc - Horní náměstí, 9. 7. 2021
FOTO: Poslední koncert Františka Nedvěda. Utekl jsem za vámi z nemocnice, říkal

"Říkal jsem si, že je to následkem koncertu, ale v neděli začal spát už pořád, tak jsem ho odvezl do nemocnice. Byl celý dehydrovaný," uvedl Vojtěch Nedvěd pro web ŽivotvČesku.cz.

Právě v nemocnici pak třiasedmdesátiletému hudebníkovi diagnostikovali závažné onemocnění. 

V bratrově stínu

Folkový písničkář František Nedvěd se narodil 19. září 1947. Dlouhá léta žil ve stínu svého slavnějšího bratra Jana, v roce 1997 se však jejich cesty rozešly a poté vystupoval sám či s jinými skupinami. O někdejší popularitě bratrské dvojice nejlépe svědčí fakt, že v roce 1996 přišlo na jejich koncert na Strahovském stadionu asi šedesát tisíc lidí. 

Zdroj: Youtube

Od roku 2011 vystupovali opět společně s bratrem Janem, nahráli album Souhvězdí jisker. Od roku 2013 vystupoval František Nedvěd opět samostatně nebo s kapelou Tiebreak, občas také společně se synem Vojtou.

Milan Lasica.
Zemřel Milan Lasica. Zkolaboval na jevišti, po písni se uklonil a sesunul k zemi

Poté, co Nedvědi neprorazili jako "bigbíťáci", vrhli se oba bratři na trampskou muziku a country. Písničky Brontasaurů či Spirituál Kvintetu, jehož byli hybnou silou, hrával u táboráků každý, kdo uměl na kytaru aspoň tři akordy.