Pokud zvažujete zbudování pergoly, měli byste vědět, že k tomu není třeba ani stavební povolení, ani ohlášení stavby, dodržíte-li omezení 25 m² zastavěné plochy. Ještě než začnete, rozmyslete si, zda ji chcete mít jen pro občasné posezení s knížkou u dvojky vína, nebo tu hodláte hostit přátele u krbu či grilu, pořádat oslavy a podobně. V druhém případě by totiž pergola měla stát poblíž domu, abyste se při obsluze hostů neuběhali. Jinak je příjemnější, když se v zahradě nachází trochu v zátiší, aby nabízela dostatek soukromí a nebyla všem na očích.

Obruby záhonů
Inspirace: Obruby záhonů desetkrát jinak

Aby vám tu bylo milo, potřebujete také dostatek světla, ale nemělo by sem celý den pražit slunce. V příliš vystavené pergole by také mohlo nepříjemně profukovat, což klid na četbu i rozhovor určitě ruší. Dobré je pamatovat i na krytí proti slunečním paprskům z východu a především ze západu, odkud nízké slunce oslňuje.

Nejběžnějším materiálem na stavbu pergoly je dřevo, nejčastěji smrkové, borovicové nebo modřínové. Je nutné ho přitom správně ochránit proti trouchnivění, plísním, škůdcům a vlivům počasí, na ochranných lazurách proto nešetřete. Postup konstrukce by měl vycházet z konkrétního plánu. Nicméně typická pergola se staví z nosných sloupků, vaznic, pásků, případně vazných trámů, krokví a střešních latí.

Zámková či jiná dlažba

Rozlehlejší stavby musí mít oporu v betonových patkách, lehčí pergoly mohou spočívat na zemních vrutech nebo zatloukacích patkách, jejichž výhodou je rychlost stavby. Naopak nevýhodou u vrutů je nutné použití speciální soupravy, která je do země zavrtá.

Na podlahu můžete zvolit třeba zámkovou či jinou dlažbu položenou do patřičně upraveného podloží a rámu ze zabetonovaných obrubníků. Doporučit lze i terasová profilová prkna nebo cemento-třískové desky v barevných variacích.

Malebná předzahrádka
Inspirujte se: Předzahrádka (skoro) bez práce

Jestliže máte v plánu pevné zastřešení, pak na sloupky a vaznice, případně vazné trámy, volte rozměr hranolů nebo trámků alespoň 90×90 mm. O mnoho subtilnější by neměly být ani krokve, mezi nimiž nenechávejte velké mezery. Konstrukce musí vydržet nejen poryvy silného větru, ale i tíhu listí a sněhu. Stabilitu pergoly podpoří rohové konzole nebo kování ve tvaru „T“.

Hřebíky patří minulosti

Z hlediska pevnosti stavby jsou nejlepší tesařské spoje, případně kombinované s vhodně dimenzovanými vruty (průměr 810 mm, délce 80 300 mm), šrouby nebo závitovými tyčemi. Hřebíky už patří minulosti. Vruty mají mnohem lepší pevnost a udrží dřevo u sebe i v období, kdy silně pracuje.

Více si přečtěte v magazínu Hobby, který je zdarma součástí vašeho čtvrtečního Deníku.

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.

Bylinky doma za oknem: Jak je vypěstovat ze semínek