Epidemie v Česku v posledních dnech sílí, v úterý a ve středu byly denní nárůsty nových případů rekordní, přesáhly 17 tisíc. Počty hospitalizovaných podle realistických predikcí překonají 11 tisíc, v rizikovém scénáři téměř 15 tisíc. Na vrcholu poslední vlny epidemie na přelomu října a listopadu bylo v nemocnicích asi 8200 lidí.

Do aktuální statistiky přibylo 179 zemřelých s potvrzeným onemocněním covid-19, celkem od začátku epidemie zemřelo 12 800 lidí. Na čtvrtek připadá zatím zhruba stovka úmrtí, v předchozí dny to bylo kolem 150 zemřelých. Od začátku roku zemřelo s covidem asi 960 lidí.

Lidé v rouškách, dodržování vládních opatření. Ostrava 21. října 2020
PŘEHLEDNĚ: Vláda prodloužila opatření. Některá nařízení však upravila

Laboratoře v Česku od listopadu provedly přes 981 500 antigenních testů, počet PCR testů od březnového začátku epidemie přesáhl čtyři miliony. Ve čtvrtek se vyhodnotilo 36 115 PCR testů, pozitivních bylo téměř 41 procent z nich. Tento týden byla nejvyšší pozitivita zatím ve středu, a to přes 45 procent, 1. ledna bylo pozitivních víc než polovina testů.

Vývoj epidemie covidu-19 v České republice zhodnotí dnes dopoledne na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ve čtvrtek vláda rozhodla o tom, že opatření zůstanou na nejpřísnějším stupni systému PES nejméně do 22. ledna. Ministr Blatný ale nevyloučil další zpřísnění, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) požádá kabinet Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní.

Epidemický index PES třetí den v řadě stagnuje na 86 bodech

Epidemický index PES podle revidovaných údajů dnes třetí den setrvává na 86 bodech. Dvě ze čtyř sledovaných kritérií se ve čtvrtek proti středě mírně zlepšily, dvě se naopak zhoršily. V pátém, tedy nejvyšším stupni epidemické pohotovosti je Česko od 30. prosince. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Předseda vlády Andrej Babiš (na snímku z 14. prosince 2020).
Vláda požádá o dalších 30 dní nouzového stavu, řekl Babiš

Ve čtvrtek mírně kleslo ve srovnání se středou zjednodušené reprodukční číslo, a to z přibližně 1,12 na 1,11. Nižší byl i podíl hospitalizovaných s covidem, u nichž se nákaza prokázala až v nemocnici. Ve středu jich bylo 54,4 procenta, o den později 53,7 procenta. Vzrostl ale průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dní a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.

Podle původních údajů klesl index PES ve čtvrtek z 86 na 84 bodů, a to kvůli odebrání dvou bodů za mezitýdenní pokles podílu hospitalizovaných nezachycených v komunitě. Statistici dnes ale údaj revidovali, takže i čtvrteční index měl hodnotu 86.