"Do pátého května máme uzavřeny smlouvy o zahraničních dodávkách ochranných pomůcek. Do příštího týdne chceme mít informace, jak bude zásobování zajištěno po tomto datu, jestli bude třeba zahraniční dováky prodloužit a jak budou pomůcku hrazeny a dodávány," uvedl na úvod tiskové konference ministr vnitra a šéf Krizového štábu Jan Hamáček. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Vojtěch: Epidemii máme pod kontrolou. Zabránili jsme nekontrolovanému šíření

Změny v režimu nošení roušek se podle šéfa Krizového štábu zatím nechystají. "Jak česká veřejnost zareagovala na nošení roušek, je jeden z důvodů klidného průběhu epidemie. Opatření je efektivní a funguje. Kdy bude riziko natolik nízké, že od nošení odstoupíme, musí říci odborníci,“ upozornil Hamáček. Nějakou dobu budou ještě trvat i omezení volného pohybu, záviset bude i na fungování chytré karantény. 

Hamáček rovněž uvedl, že Pracovní skupina projednává možnost využití lidí, kteří hledají práci. Uplatnění by mohli najít například v zemědělství, kde pracovní síly naopak chybí. "Nezaměstnanost roste, ale nikoli fatálně. V zemědělství je naopak nedostatek pracovních sil, tak chceme oba tyto problémy propojit." 

Zmatky u zoologických zahrad

Pracovní skupina se věnuje i takzvaným pendlerům. Pro ty ministerstvo práce připraví materiál, jaké mají možnosti pro státní podporu. Další skupina se pak zabývá režímem na státních hranicích. 

Hamáček se vyjádřil i k otevření zoologických zahrad, ke kterému by mělo dojít 25. května. Epidemiolog Rostislav Maďar totiž dříve uvedl, že s ním tento termín nebyl projednán. "Nikdo takový podnět nevznesl. Souhlas komise epidemiologů musel být, aby to došlo až na vládu," reagoval šéf Krizového štábu. 

Muž dezinfikuje jako prevenci proti nákaze novým typem koronaviru 14. dubna 2020 prostranství před domem ve Strašnicích v Praze.
Nárůst nakažených v Česku se drží třetí den pod stovkou. Zemřelo 163 lidí

Uvedl také, že policie může pomoci s udržováním nezbytných rozstupů po otevření farmářských trhů. Policie aktuálně eviduje 49 nemocných strážníků, v karanténě jich zůstává 216. Nakažených koronavirem v hasičském sboru je šestnáct, 73 hasičů je v karanténě.  

Nákaza koronavirem byla v Česku poprvé odhalena 1. března, na konci stejného měsíce překročil počet nakažených hranici 3 300 osob. Podle informací ministerstva zdravotnictví je v Česku aktuálně 6151 nakažených. Vláda již představila plán uvolňování mimořádných omezení přijatých v souvislosti s epidemií. Spustit by ho měla 20. dubna a zatím je naplánován do 8. června.