Díky tomu, že v nich dlouhá desetiletí cvičili vojáci, se těmto lokalitám vyhnul běžný ruch civilizace. Stále se proto jedná o oblasti s unikátní přírodou nezasaženou chemií v důsledku zemědělské činnosti.

Čtyřleté smlouvy

Stanoviště s nanejvýš 20 včelstvy od sebe budou moci být vzdálena nejméně dva kilometry. VLS se včelaři uzavřou smlouvu maximálně na čtyři roky, platit jim budou pouze symbolické nájemné v řádu korun. Lesníci jim kromě umístění úlů na vybraná místa umožní také příjezd po lesních cestách.

ilustrační foto
Včely hladoví, medu je málo. Sezonu zkazily lijáky

„Smyslem této spolupráce je pro nás využití přínosu včely medonosné pro ekologickou stabilitu krajiny,“ uvedl ředitel VLS Petr Král. „K zajištění této funkce lesů přispívají významnou měrou také hmyzí opylovatelé,“ připomněla předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Včelařům se otevřou jak újezdy Ralsko a Brdy, jež už vojáci opustili, tak i lesy v blízkosti dosud fungujících újezdů Hradiště, Boletice, Libavá a Březina. „Z těchto újezdů byly vyčleněny poměrně rozsáhlé lokality, takže vhodných pozemků je tam poměrně hodně,“ řekl Deníku mluvčí VLS Jan Sotona.

Snůška lesního medu byla mimořádně slabá. „Letošní rok bude z hlediska výnosu medu zřejmě nejhorší za dvacet let,“ uvedl Milan Špaček ze společnosti Medokomerc, která vykupuje med od českých včelařů a dodává jej do obchodů. „Částečně jsou medy květové a řepkové, ale lesního je velice málo,“ dodal.