V dalším díle pravidelného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” se šéfredaktorkou Euractivu Anetou Zachovou a evropským editorem Deníku Lubošem Palatou se budeme zabývat embargem na ropu, na němž se ani po dvou týdnech nejsou schopné unijní státy dohodnout.

I po pondělním jednání ministrů zahraničí totiž Maďarsko nadále dohodu o ropě vetuje. Někteří diplomaté dávají najevo, že Maďarsku už nejde o ropu, ale chce využít situace, kdy bez jeho souhlasu nemůže embargo platit, k tomu, aby vydíralo Brusel.

Vegetariánská jídla (ilustrační snímek)
PODCAST: Bojujme proti změně klimatu vegetariánstvím, navrhuje Konference EU

Evropská komise totiž stále Maďarsku nevyplatila kvůli nedodržování právního státu miliardy euro z Plánu obnovy a naopak vede řízení o omezení výpat peněz i z dalších fondů EU. To může být podle diplomatických zdrojů hlavní důvod, proč přes mnohé ústupky a pozastavení platnosti embarga pro Maďarsko o několik let Budapešť stále dohodu blokuje. Je otázkou, zda dohodu může přinést mimořádný summit EU na konci měsíce, který se má zabývat právě Ukrajinou.

O tom a o mnohém dalším je dnešní podcast Evropy pro Čechy.

Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata, hostem je Aneta Zachová, šéfredaktorka Euractivu.