Bankovní loupeže, kdy banda ozbrojených lupičů vtrhne do finanční instituce se škraboškou na hlavě a pistolí v ruce, dnes až na výjimky patří spíše do filmů pro pamětníky. Současným banditům stačí počítač. U něj s kávou v ruce jen čekají, až jim člověk své celoživotní úspory přinese takřka na zlatém podnosu. Trik novodobých loupežníků spočívá v okopírování webových stránek bank, kde nicnetušící oběť vyplní své přihlašovací údaje a v dobré víře, že se nic nemůže stát, dá do rukou podvodníků všechny své osobní údaje.

Právě na tuto novodobou kriminalitu nyní upozornila Česká bankovní asociace. K tomu, aby člověk naletěl, stačí jen maličkost, do internetového vyhledávače zadat jméno své banky. Mezi výsledky vyhledávání se na prvním místě objeví reklama, která vypadá jako odkaz na stránky banky. Jakmile na ni člověk klikne, objeví se věrná napodobenina originálního webu.

Internetoví podvodníci často zneužívají bitcoinematy. Vložené peníze pak jsou pak nenávratně pryč. Na tomto v Hradci Králové je pak dokonce policejní varování před podvody.
Falešné weby, bitcoiny či investice. Internetovým podvodníkům naletí i mladí

Když ale pak lidé začnou do kolonek vyplňovat své uživatelské jméno a heslo, začnou si mnout zloději ruce. „Stránky vypadají jako web banky, jde ale o podvodné odkazy, kvůli kterým mohou lidé přijít o peníze. Před zadáním přístupových údajů doporučujeme zkontrolovat adresu. Bezpečnější je zadávat ji přímo do řádku pro webové adresy, nikoli pomocí vyhledávače,“ informovala na svém webu bankovní asociace.

Ta také uvádí, že počet kybernetických podvodů rok od roku roste. „Meziročně se zdvojnásobil. Za celý loňský rok odhadujeme škodu ve výši miliardy korun. Stejné částky dosáhli kyberzločinci letos už v polovině roku.

Falešné SMS

Riziko okradení nehrozí jen v případně falešných bankovních účtů. „Mezi nejnovější typy podvodů patří vedle falešných stránek bank nově také podvody s příspěvkem pět tisíc korun na dítě, kdy chodí falešná textová zpráva, která jménem ministerstva práce a sociálních věcí láká z lidí údaje o bankovním účtu,“ uvedl mluvčí asociace Radek Šalša.

Policisté vidí za těmito podvody organizovaný zločin, který své postupy stále zdokonaluje. Nenaletět je pak čím dál těžší. Nedávno se o tom na začátku srpna přesvědčil dvaatřicetiletý muž z Královéhradecka. „Chtěl se přihlásit do svého internetového bankovnictví. Do vyhledávače zadal název své banky. Přitom se muž nevědomky přihlašoval na falešnou stránku a nakonec přišel o čtyři sta tisíc korun,“ uvedla krajská policejní mluvčí Iva Kormošová. Šance na záchranu peněz jsou pak dle policistů minimální.

Podvodný web, který zneužil důvěryhodnost České televize i jméno a tvář Andreje Babiše, se poprvé objevil v roce 2019. Funguje dodnes.
Jak zázračně zbohatnout? Šmejdi zneužívají tvář Babiše k propagaci kryptoměny

Na rafinovanost podvodníků upozornil i bezpečnostní expert Martin Haller, kterého Deník oslovil. „Pokud to podvodníci neodfláknou, dá se falešná bankovní stránka odhalit jen velmi těžko. Jsou však i případy, kdy zloději cílí hlavně na hesla. V takovém případě nepůjdou rozkliknout například nějaké záložky a web se zkrátka bude chovat divně. To už je indikátor toho, že je něco špatně,“ poradil Haller.

V případě, že si člověk není jistý, měl by se obrátit přímo na banku a nechat si poradit. „Pokud vyplní políčka na falešném webu, měl by také neprodleně zavolat banku, upozornit ji na to a změnit všechny své přihlašovací údaje,“ doplnil expert.