Školní obědy - InfografikaZjistili totiž, že z každé dětské porce zbude na talíři průměrných 99,8 gramu jídla. Ve školních jídelnách se přitom každý den stravuje přibližně 1,5 milionu krků. „Ke školnímu stravování není přihlášeno jen asi patnáct procent dětí,“ uvádějí zdravotníci.

Škola má jít dětem příkladem

K ještě závratnějšímu číslu dopěl nedávno spolek Skutečně zdravá škola. Podle toho jídelny každý den nespotřebují až 238 tun potravin. „Za rok to dělá skoro 48 tisíc tun jídla,“ přibližuje své propočty předseda spolku Tom Václavík.

Rodiče přitom podle něj  vydají za vyhozené potraviny až 2,5 miliardy korun ročně. Za stejné peníze by místo toho mohli nakoupit třeba 227 milionů sešitů nebo 42 milionů kružítek. Tisíc českých škol by si také mohlo otevřít novou družinu.

„Nejde ale jen o peněženky rodičů a škol, jde také o příklad samotným dětem. Ukazujeme jim, že zbytečné plýtvání přírodními zdroji  je v pořádku. To není dobrý vzor pro školáky, kteří také jednou budou rodiči,“ doplňuje Bob Kartous z Informačního centra vzdělávání Eduin.

Vedení resortu školství  i samotné vzdělávací ústavy už proto řeší, co s tím. Jídla je podle nich opravdu škoda. 

Například podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové už začala převážná většina jídelen na doporučení vedení resortu i České školní inspekce nabízet dětem mnohem pestřejší okruh doplňků a nápojů. „To proto, aby si mohli žáci vybrat takové jídlo, které jim opravdu chutná a na které jsou zvyklí z domácího prostředí. Díky tomu se zvedá pravděpodobnost, že se jídla vyhodí mnohem méně,“ uvedla.

Školy začaly kompostovat

Hurá do školy! Rady pro rodiče i děti.Některé školy také začaly samy od sebe zbytky z jídelen kompostovat. Touto cestou se vydala třeba Základní škola Litvínov–Hamr. „Navíc abychom dětem ukázali, jak složité je vypěstovat suroviny k přípravě jídla, jsme propojili zahradnický kroužek s kroužkem vaření,“ uvedla ředitelka školy Radka Jirkovská. 

Žáci se podle ní dokonce sami zapojují do sestavování jídelníčku. Z čerstvého průzkumu Státního zdravotního ústavu totiž vyplývá, že až polovina dětí svou porci školního oběda nedojí. A jen čtvrtině chutná jídlo natolik, že si jdou ještě přidat. „Díky všem těmto opatřením chceme snížit množství odpadu  ze školní jídelny o dvacet procent za rok,“ doplnila Jirkovská.

V Česku dětem vaří zhruba osm tisíc školních jídelen, na které přispívá stát. Jeden oběd pro školáka přijde rodiče na 16 až 32 korun.