Takzvaným elektrošmejdům, kteří podvádějí důvěřivce při sjednávání smluv na dodávky energií, má odzvonit. Ministerstvo průmyslu a obchodu jim chce učinit přítrž novelou energetického zákona, kterou nyní projednává legislativní rada vlády.

Internet i telefony

„Nekalé a agresivní praktiky elektrošmejdů se v současné době objevují hlavně v internetovém obchodování a nabídkách po telefonu,“ řekl Deníku náměstek ministra průmyslu René Neděla. Podvodníci zneužívají i plné moci, kterou jim spotřebitel kvůli uzavření smlouvy o dodávce energie udělí.

Senioři často naletí "šmejdů", poté jim často zbudou jen oči pro pláč.
Šmejdi spravedlnosti stále unikají. Navíc se objevily nové praktiky

Nově by zákazníci dostali možnost od smlouvy do 15 dní odstoupit, byla-li sjednána mimo obchodní prostory. Odstoupení by mělo být možné i v případě změny ceny či smluvních podmínek. Zprostředkovatelé by směli svou činnost vykonávat jen na základě oprávnění vydaného Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) na dobu šesti měsíců.

Podle poslance Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se licence neměla dávat automaticky, ale pouze při pojištění profesní odpovědnosti a po úspěšném absolvování speciálního školení. „Mělo by garantovat alespoň základní orientaci v energetice, obchodu a legislativě spjaté s činností energetického zprostředkovatele,“ prohlásil Jurečka.

Tisíce stížností

Loni ERÚ řešil 14 259 stížností spotřebitelů, jichž bylo o šest procent více než v předchozím roce. Energetických aukcí, tedy zprostředkování změny dodavatele elektřiny či plynu, se týkala každá pátá stížnost.

Šmejdi - Ilustrační foto
Energošmejdi přitvrzují. Míří na ně další trestní oznámení

Obdobné potíže s podvodníky úřady již dříve řešily u finančních poradců v případě zprostředkování spotřebitelských úvěrů. „V energetice jsou příčiny i důsledky rejdění zprostředkovatelů podobné. Neotálejme a použijme řešení, která už známe a která se v praxi osvědčila,“ uvedl poslanec Patrik Nacher (ANO). Otázkou ale zůstává, kdy začnou navržená opatření platit. „Délku legislativního procesu nelze předjímat,“ dodal náměstek Neděla.