„Návrh zákona o mimořádných opatřeních při epidemii covid-19 vláda jednomyslně schválila. V tomto směru není žádný spor. Tento zákon řeší dočasně situaci z hlediska možnosti regulace epidemiologicky rizikových provozů a činností,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Doplnil, že veškeré pravomoci, které zákon přináší, budou podléhat souhlasu vlády.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
Sociální služby se otevřou rychleji: senioři se dočkají návštěv i procházek

V zákoně jsou podle Vojtěcha vyjmenovány například hromadné kulturní či hudební akce, bazény či například obchodní centra, která bude mít ministr možnost na základě předpisu omezit. Zákon má platit do konce roku 2020. Návrh podle Vojtěcha nebude schvalován v procesu legislativní nouze.

Vojtěch hovořil také o nutnosti revize legislativy spojené s krizovým stavem pro případ vypuknutí další epidemie. Ta má být provedena do 30. září letošního roku.

Odměny pro zdravotníky

Záchranáři na základě návrhu ministerstva zdravotnictví dostanou mimořádné odměny. „Jsem přesvědčen o tom, že záchranná služba sehrála klíčovou roli v boji proti epidemii covid-19,“ uvedl na tiskové konferenci Vojtěch. Na odměny vláda vyhradila prostředky ve výši 1,1 miliardy korun.

Každý zdravotník dostane pod Vojtěcha 40 tisíc korun měsíčně za každý měsíc služby v době koronavirové epidemie.

Rozvolnění sociálních služeb

Vláda schválila také aktualizaci plánu rozvolňování sociálních služeb. „Od pondělí 11. května mohou začít sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a nízkoprahová zařízení pro děti a mládež,“ informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. 

Od 25. května budou také umožněny návštěvy v pobytových zařízeních, jako jsou domovy pro seniory. Od 22. června by pak měly být uvolněna opatření omezující zařízení, která slouží pro seniory starší 50 let. „Vše může být uspíšeno nebo naopak zpomaleno podle vývoje epidemiologické situace,“ upozornila Maláčová.

Lidé v rouškách na Václavském náměstí
Povinné roušky by mohly skončit v červnu. Chytrá karanténa míří do další fáze

Zaměstnanci v sociálních službách dostanou podobně jako zdravotníci mimořádné odměny ve výši 10 tisíc korun měsíčně. Ti, kteří se starali o pacienty nakažené koronavirem, dostanou pak až 40 tisíc korun měsíčně. Ostatní personál zařízení s výskytem nemoci covid-19 dostanou pak až 20 tisíc korun měsíčně.

Firmy a podniky si pak budou moci až do 20. října odložit platby sociálního pojištění za měsíce květen, červen a červenec. Novinky však musí schválit Parlament ČR a podepsat prezident Miloš Zeman.