Antonín Benjamín Svojsík, zakladatel skautingu, otevřel v roce 1912 svými příručkami dveře pro táboření, což byl do té doby v Československu téměř neznámý pojem. „Na začátku, tedy kolem roku 1912, to skauti neměli vůbec jednoduché. Pobyt v přírodě nebyl běžný jako dnes a skauti byli považováni za tuláky, nezřídka na ně někdo i ze strachu zaútočil,“ říká Babora Trojak, tisková mluvčí organizace Junák - český skaut, z. s. Svojsík v příručkách popisoval, jak postavit stan, jak vařit v přírodě, jak se v ní orientovat, jaké zvolit oblečení, jak zajistit bezpečnost.

Magazín VíkendZdroj: Deník

Táboření se postupně stalo běžnou součástí trávení volného času. Legendární tábornickou příručku vytvořil poté v roce 1938 významný metodik a starosta Junáka Velen Fanderlik. Shrnul v ní vše, co by se mohlo skautovi a skautce hodit při pobytu v přírodě. Od toho skauty neodradila ani další protivenství. V 50. letech, po velkém poválečném boomu a rozsáhlé skautské pomoci při obnově zničené země, totiž udělali komunisti ve velké kampani ze skautů a skautek úhlavní nepřátele lidu.

„Dnes si lidé skauty a skautky spojují zejména s hodnotami jako je ochrana přírody, pomoc druhým a spolupráce. Podle většiny lidí také ve skautu člověk zažije spoustu dobrodružství a najde dobré kamarády. Sedm z deseti lidí by skauting doporučilo těm, kteří hledají zajímavou aktivitu pro děti nebo vnoučata. To vše víme díky průzkumu agentury IPSOS, která pro nás vnímání skautingu sleduje,“ vyjmenovává Barbora Trojak.

Více se dočtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Co dalšího najdete v magazínu Víkend?

- Rozhovor s Jiřím Brkem Červinkou, autorem publikace Skautská praxe 2.0

- Gastronomie: Šoulet, sladké kuře, limonana – dobroty židovské kuchyně

- Rozhovor s herečkou Terezou Dočkalovou

- Více křížovek a soutěží o hodnotné ceny 

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.