Proti vazebnímu stíhání Fica byli podle očekávání poslanci opozice a část nezařazených poslanců, při hlasování se zdrželi zejména poslanci vládního hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára. Žádost prokuratury podpořilo 74 ze 150 přítomných poslanců.

Fica spolu s jeho stranickým kolegou a exministrem vnitra Robertem Kaliňákem a dalšími dvěma obviněnými policie podezírá v souvislosti se zneužíváním policie a finanční správy proti politickým oponentům Směru-SD v době, kdy byli Fico a Kaliňák u moci. Kaliňák, který na rozdíl od Fica poslancem není, soud už dříve poslal do vazby.

Robert Kaliňák
Exministr vnitra Kaliňák bude stíhán ve vazbě, rozhodl slovenský soud

Poškozenými v kauze byli podle policie hlavně bývalý prezident Andrej Kiska a někdejší opoziční politik, nyní ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič. Z klubu OLaNO při hlasování žádost prokuratury nepodpořily dvě poslankyně.

Fico ještě jako premiér označoval Kisku i Matoviče za daňové podvodníky a na veřejnost unikly také neveřejné informace o Kiskově firmě. Na bývalého prezidenta prokurátor v dubnu podal obžalobu v souvislosti s daňovou kauzou jeho firmy; Kiska, který Fica porazil v prezidentských volbách v roce 2014 a pak se vůči Ficovi politicky vymezoval, své stíhání označil za expremiérovu mstu.

Hrozí mu vězení 

Bývalý trojnásobný slovenský premiér Fico čelí v případu obvinění z trestných činů zneužití pravomocí, dále ze založení a podpory zločinecké skupiny a z ohrožení daňového tajemství. Za to mu v případě prokázání viny u soudu hrozí dlouholeté vězení.

Bývalý slovenský premiér Robert Fico (vpravo) a bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák (na snímku z 28. února 2018)
Slovenská policie obvinila Fica i Kaliňáka. Založili zločineckou skupinu, tvrdí

Zákonodárce na Slovensku může soud poslat do vazby pouze v případě, že s tím předem souhlasil parlament. K samotnému Ficovu obvinění policie ale souhlas sněmovny nepotřebovala. Slovenští zákonodárci totiž mají imunitu jen pro hlasování a pro výroky v parlamentu a v jeho orgánech.

Kaliňák i Fico o funkce v kabinetu přišli během politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka v roce 2018. O dva roky později pak Směr-SD po porážce v parlamentních volbách skončil v opozici.