"V 00:50 moskevského času dnes 12. srpna 2021 (ve středu 23:50 SELČ) jsme obdrželi informaci o tvrdém přistání vrtulníku Mi-8 společnosti Vitjaz-Aero v oblasti Kurilského jezera v Kronocké přírodní rezervaci. Podle předběžných informací byli na palubě tři členové posádky a 13 pasažérů," sdělilo ministerstvo pro mimořádné události.

Následky pádu letadla společnosti Japan Airlines v roce 1985.
Děsivý pád letadla v Japonsku: trval půl hodiny, piloti i cestující prožili muka

Pátrání následně zkomplikovala kromě mlhy také hloubka jezera. "Vrak vrtulníku se nachází asi 800 metrů od břehu a v hloubce více než 130 metrů. Potápěči ministerstva pro mimořádné události nemohou v takové hloubce pracovat. Proto jsme se nyní obrátili na ministerstvo obrany s žádostí o pomoc. Armáda potvrdila nasazení podvodních robotů, kteří mohou pomoci při pátrání po troskách a pohřešovaných," uvedl gubernátor oblasti Vladimir Solodov.

Agentura TASS napsala, že podle záchranářů prakticky není šance někoho z pohřešovaných najít živého. Některé zdroje ruských agentur už o nich hovoří jako o mrtvých. "Osm lidí bylo zachráněno a jejich životy nejsou ohroženy. Dalších osm lidí zemřelo. Jejich těla jsou s největší pravděpodobností na dně Kurilského jezera," řekl agentuře Interfax zdravotnický zdroj. Agentura AP později uvedla, že záchranáři pátrání na noc přerušili a budou v něm pokračovat v pátek ráno.

Bruno Mussolini v letecké uniformě v roce 1941, kdy mu bylo 23 let. Téhož roku 7. srpna zahynul při letecké nehodě
Synovi Mussoliniho byl osudným let tajným bombardérem. Zabil ho náraz do budovy

Mezi cestujícími bylo údajně jedno dítě, které je nezvěstné. Dva z osmi přeživších jsou ve velmi vážném stavu a byli přepraveni do nemocnice, napsala agentura TASS. Ti, co přežili, se podle tiskové služby Kronocké přírodní rezervace dostali z helikoptéry sami a vyplavali na hladinu přibližně z hloubky osmi až devíti metrů. Teplota vody v jezeře nyní nepřesahuje pět až šest stupňů, není proto možné se v ní nacházet delší dobu, dodalo tiskové oddělení. Lidem z helikoptéry v první chvíli pomohli pracovníci rezervace, kteří prý čekali na přistání vrtulníku, ale slyšeli jeho dopadnutí na hladinu a ihned na místo vyrazili se dvěma loďkami.

Vrtulník, který před rokem prošel generální opravou, neměl před dnešním letem technické problémy, sdělil agentuře TASS obchodní ředitel společnosti Vitjaz-Aero Dmitrij Černych.

Lety do odlehlých oblastí

Jako nejpravděpodobnější příčina nehody se podle TASS jeví závada motoru nebo chyba pilota. Přepravce Vitjaz-Aero Airlines funguje od roku 2009 a ve své flotile má více než 20 vrtulníků Mi-8. Cestujícím poskytuje lety do odlehlých oblastí Kamčatky, včetně turistických výprav.

Dvoumotorový vrtulník Mi-8 patří k nejrozšířenějším na světě. Začal se vyrábět v SSSR v roce 1961 a v Rusku se vyrábí dodnes. Slouží pro vojenské i civilní účely v padesátce zemí světa, včetně České republiky.

Slon indický - ilustrační foto
VIDEO: Slavné stádo slonů urazilo stovky kilometrů, prošlo městy i přes mosty

Rusko podle agentury AFP v poslední době vylepšilo bezpečnost svého leteckého provozu. Nicméně případy špatné údržby letadel a nedostatečné bezpečnostní standardy nevymizely a země zažila několik leteckých tragédií. Minulý měsíc se na Kamčatce zřítilo letadlo An-26 a zahynulo všech 28 lidí, kteří byli na jeho palubě, připomněla agentura AP.