Pozůstatky Alžběty II. dopravil v úterý večer do metropole letoun královského letectva Boeing C-17 Globemaster III ze skotského Edinburghu. Stalo se tak pátý den po smrti královny, která ve čtvrtek zemřela ve svém skotském sídle - zámku Balmoral. Na londýnském vojenském letišti Northolt očekávali letoun mimo jiné premiérka Liz Trussová, ministr obrany Ben Wallace, královský zástupce pro Velký Londýn či místní starosta.

Na cestě z Edinburghu do Londýna rakev provázela princezna Anna, jediná dcera Alžběty II. Ta ji sama požádala, aby rakev doprovázela ve dnech mezi její smrtí a státním pohřbem, který se bude konat v pondělí 19. září.

Smuteční průvod s rakví zesnulé britské královny Alžběty II. se 12. září 2022 vydal z paláce Holyroodhouse do katedrály svatého Jiljí v Edinburghu. Za pohřebním vozem kráčí král Karel III. se svými sourozenci, tedy princeznou Anne a princi Edwardem a Andr
S královnou Alžbětou II. se v Edinburghu za den rozloučily desetitisíce lidí

Pohřební vůz převážející královniny pozůstatky byl navržen tak, aby byl dovnitř na osvícenou rakev co nejlepší pohled. Cestu na letiště v Edinburghu i z letiště v Londýně sledovaly desetitisíce Britů, kteří se shromáždili podél trasy nebo zastavovali svá auta v opačném směru dálnice, kudy kolona s rakví projížděla.

Rakev je nyní zakrytá královskou standartou Velké Británie, která na palubě Boeingu C-17 nahradila skotskou standartu.

Do Westminsterského sálu ve středu pozůstatky doprovodí smuteční průvod podobný tomu v Edinburghu. Za rakví bude opět kráčet i Karel III. Ve Westminsteru se do pondělního rána bude moci se zesnulou naposledy rozloučit veřejnost.

Přísná pravidla 

V centru Londýna už od pondělí vzniká fronta a pořadatelé jsou připraveni na desítky tisíc lidí. V zástupu, ve kterém se prý možná bude čekat až 35 hodin, platí přísná pravidla: lidé s sebou smějí mít jen jednu tašku omezených rozměrů, nesmějí mít oblečení s politickými nebo urážlivými slogany a při vstupu do Westminsterského paláce se musí podrobit bezpečnostní prohlídce podobně jako na letišti.

Smuteční kolona vezoucí rakev s královnou Alžbětou II.
Pohřbu Alžběty II. se zúčastní stovky státníků. Zástupci Ruska pozváni nebyli

Lidé ve frontách v Londýně i v Edinburghu, s nimiž hovořily britské televize, nicméně dávali najevo odhodlání naposledy se poklonit Alžbětě II. „Dala nám 70 let svého života. Myslím, že jí můžu dát pár hodin toho svého,“ řekla jedna z čekajících stanici Sky News.