Jedenadvacetiletý zajatý příslušník tankové jednotky Vadim Šišimarin čelí obvinění, že v prvním týdnu války zabil výstřelem do hlavy muže ve vesnici Čupachivka v Sumské oblasti na severovýchodě země. Pokud ho soud shledá vinným, hrozí mu doživotní vězení.

"Ano," odpověděl dnes podle agentury AFP u soudu ruský voják na otázku, zda přiznává vinu.

Váleční uprchlíci z Irpině.
Zabil mi manžela, pak mě znásilnil. Ukrajinky začaly sdílet děsivá svědectví

Podle ukrajinské generální prokuratury rodák z Irkutsku Šišimarin porušil "válečná pravidla a zvyklosti". Na konci února společně s dalšími čtyřmi ruskými vojáky ukradl auto, aby uprchli poté, co na jejich kolonu zaútočily ukrajinské síly, tvrdí ukrajinská prokuratura.

Dojeli pak podle ní do Čupachivky, kde uviděli neozbrojeného civilistu, který vedl kolo a telefonoval. Prokuratura uvádí, že Šišimarin dostal od dalšího vojáka rozkaz civilistu zabít, aby ukrajinskou armádu neinformoval o přítomnosti Rusů. Přes otevřené okno automobilu následně vypálil několik ran z útočné pušky, zasáhl civilistu do hlavy a muž na místě zemřel, uvádí obžaloba.

Symbolický význam 

Šišimarinův obhájce Viktor Ovsjannikov zpravodaji BBC řekl, že se bude snažit, aby soud zprostil jeho klienta viny, ale neupřesnil, jak toho chce dosáhnout. Strategii obhajoby nechtěl advokát předem prozrazovat, aby nevložil obžalobě trumfy do rukou. Obhájce dříve uvedl, že bude usilovat o to, aby ruský seržant byl obžalován z méně závažného zločinu, než je porušení norem válečného práva, dodala BBC s tím, že proces má pokračovat od čtvrtečního poledne.

Proces, který sleduje mnoho novinářů, má pro Ukrajinu obrovský symbolický význam, poznamenala agentura Reuters. Kyjev viní Rusko z páchání zvěrstev a z brutality vůči civilistům během invaze a oznámil, že identifikoval přes deset tisíc potenciálních válečných zločinů. Moskva popírá, že by cílila na civilisty, nebo že by se Rusko podílelo na válečných zločinech. Ukrajinu viní z jejich zinscenování.