Jedenadvacetiletý Šišimarin je souzen kvůli tomu, že v prvním týdnu války zabil výstřelem do hlavy 62letého muže ve vesnici Čupachivka v Sumské oblasti na severovýchodě země.

"Můj manžel byl řidič traktoru. Nevlastníme žádné zbraně, byl v civilním oblečení," řekla dnes ve své svědecké výpovědi manželka zastřeleného muže. "Kvůli čemu jste přišli, před kým (jste nás měli) bránit? Vy jste mne ubránili před mým mužem, kterého jste zavraždili?" ptala se vdova podle BBC. "Byl pro mne vším. Byl mým ochráncem," dodala o svém muži Oleksandrovi.

Ruský armádní seržant Vadim Šišimarin
Jsem vinen. Ruský voják obžalovaný ze zabití civilisty se u soudu přiznal

Vdova podle agentury Unian před soudem uvedla, že požaduje pro okupanta doživotí, ale že nebude proti, pokud ruského vojáka vymění za zajaté ukrajinské vojáky z oceláren Azovstal v Mariupolu. "Jestli (Šišimarina) vymění, a to i za naše obránce z Mariupolu, nebudu proti, budu pro," řekla.

Šišimarin poprosil o odpuštění

Ukrajinská prokuratura uvádí, že Šišimarin dostal od dalšího vojáka rozkaz civilistu zabít, aby ukrajinskou armádu neinformoval o přítomnosti Rusů. Následně přes otevřené okénko automobilu vypálil několik ran z útočné pušky, zasáhl civilistu do hlavy a muž na místě zemřel. Obžalovaný dnes u soudu řekl, že nejdříve na muže vystřelit odmítl, pak ale kvůli pohrůžce od dalšího vojáka rozkaz splnil. Manželku zabitého muže pak požádal o odpuštění.

"Uvědomuji si, že mi odpustit nemůžete, ale prosím o odpuštění," řekl seržant Šišimarin Kateryně Šelipovové podle agentury AP.

"Nechtěl jsem ho zabít. Vystřelil jsem, aby mi (ostatní vojáci) dali pokoj," prohlásil. Podle BBC vypověděl, že vypálil krátkou dávku ze zbraně a že tělo zabitého neviděl. Poté mu někdo z vojáků v autě říkal, ať si to tak nebere, že v prvé řadě musí vojáci zachránit sami sebe.

Ukrajinská novinářka, která hovořila s Šišimarinovými ruskými příbuznými, napsala, že jeho otec si přeje synův návrat domů."Prostě domů, co nejdříve. Vraťte ho, vyměňte ho jako zajatce," prohlásil. Vojákova babička označila soud za "hrůzu a blábol" a vnuka hájila, že "to je válka" a v ní "se stává všelicos".

Další proces s ruskými vojáky

Reportér stanice Sky News informoval o tom, že dnes před soudem v Charkovské oblasti stanuli další dva ruští vojáci - Alexandr Bobykin a Alexandr Ivanov, kteří čelí obžalobě z porušení válečného práva, protože se svou jednotkou ostřelovali civilní objekty raketami Grad. Oba přiznali vinu.

Ruská armádní vozidla v Mariupolu
Symbolická písmena? Z a V nemají žádný zvláštní význam, tvrdí ruské ministerstvo

Muži u soudu uvedli, že jim bylo řečeno, že jejich jednotka bude provádět společné cvičení s běloruskou armádou. Poté ale dostali rozkaz přesunout se na Ukrajinu a ostřelovat Charkov.