Zákaz volného pohybu lidí na veřejnosti se na Slovensku nevztahuje například na cesty do zaměstnání, k výkonu podnikatelských aktivit, k nutným nákupům či na pobyt osob v přírodě v rámci okresu bydliště.

Již v noci na dnešek policie nasadila na hranice mezi jednotlivými okresy hlídky, které kontrolují dodržování vládního rozhodnutí o rozšíření nouzového stavu kvůli pandemii nemoci covid-19. Dopravní servis veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska dopoledne hlásil z vícero silnic až několikahodinové zdržení. Dlouhé kolony se vytvořily například na příjezdových komunikacích do slovenské metropole, kam dojíždějí za prací tisíce lidí. Opatření na hranicích zase způsobila kolony na česko-slovenském dálničním hraničním přechodu Lanžhot-Brodské ve směru do země pod Tatrami.

Boris Johnson
Johnson zůstává na jednotce intenzivní péče. Jeho stav je stabilizovaný

"Z boje proti koronaviru jsme udělali fetiš. Po celém Slovensku se tvoří kilometrové zácpy na jinak poloprázdných dálnicích. Zavřeli jsme desítky tisíc malých obchodů a vláda není schopna jim ani přispět na nájemné. To je šílené a musí to skončit," napsal na sociální síti vicepremiér a šéf menší koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. Dodal, že premiérovi Igoru Matovičovi se nemůže dovolat.

Matovič: Mimořádně nezodpovědné chování

Matovič zase prohlásil, že nemá rád, když někteří koaliční kolegové hrají sobecké hry. "Neschopnost podpořit cokoli nepopulárního, co je udělané ve veřejném zájmu, a zveřejňování výplodů své mysli na Facebooku je v takovéto chvíli mimořádně nezodpovědné," uvedl na sociální síti Matovič.

Předseda slovenské vlády ještě minulý týden zmiňoval i možnost na několika týdnů zastavit veškerou činnost v zemi s výjimkou kritické infrastruktury, a to s cílem vymýtit pandemii. Po kritice od odborníků a ekonomů Matovič v debatě o této variantě nepokračoval.

Žena v roušce držící dítě v čínském Wu-chanu (na snímku z 3. března 2020)
Číná hlásí 62 nakažených koronavirem. Wu-chan se otevřel světu

Slovenský svaz pekařů tvrdil, že kolaps dopravy způsobuje výrazné zpoždění při zásobování prodejen pekárenskými výrobky. "Zákon nám nařizuje, v jakých časových intervalech od upečení musíme zboží dopravit do prodejen, a opatření nám to výrazně komplikují," uvedla šéfka svazu Tatiana Lopúchová.

Nasazení policie a také vojáků k dohledu na dodržování veřejného pořádku v době omezení volného pohybu osob nepodpořila nejen SaS, ale ani další menší strana ze čtyřčlenné koalice premiéra Igora Matoviče. Jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti po přesvědčivém vítězství v únorových volbách obsadilo v nové vládě polovinu křesel.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Ministerstvo vnitra pro dnešek i ve čtvrtek zrušilo úřední hodiny na dopravních inspektorátech i odděleních dokladů. Podobné opatření se týká také úřadů práce a finančních a celních úřadů.

Prodloužený velikonoční víkend

V pátek a v pondělí je na Slovensku kvůli Velikonocům tradičně svátek. Prodloužený velikonoční víkend dosud Slováci využívali k návštěvám rodiny, známých nebo k pobytům na horách. To bylo spojeno s cestováním po celé zemi. V některých regionech zase Slováci dodržovali velikonoční tradice, které jsou stejně jako v Česku spojeny s vyšleháním žen pomlázkou či s poléváním něžného pohlaví vodou.

Předseda PiS Jaroslaw Kaczynski
Volby prezidenta v Polsku budou. Volit se má poštou

Zpřísnění opatření kvůli koronaviru kolem velikonočních svátků Matovič zdůvodnil snahou udržet mírný průběh pandemie na Slovensku. V pětimilionové zemi testy odhalily koronavirus u 581 zkoumaných vzorků. Úřady potvrdily dvě úmrtí v souvislosti s koronavirem, 13 lidí se z nemoci covid-19 vyléčilo.