Podle prvních zpráv mělo k jednomu z útoků dojít kolem osmé hodiny večer, přičemž jeho cílem byla synagoga v ulici Seitenstettengasse, jež se nachází nedaleko centra rakouské metropole. 

"Znělo to jako petardy," vylíčil televizi ORF očitý svědek, který si nepřál být jmenován. "Pak jsem si všimnul, že jsou to výstřely. Viděl jsem člověka, který běžel po (ulici) Seitenstettengasse a divoce střílel z automatické zbraně. Pak zabočil (…) směrem na (náměstí) Schwedenplatz. Dál tam divoce střílel. Pak přijela policie a střílela." Podle svědků oslovených serverem oe24.at padlo "minimálně 50 výstřelů".

Socha velrybího ocasu zachránila metro u Rotterdamu před pádem.
VIDEO: Kuriózní nehoda v Nizozemsku. Vlak metra zachránil od pádu ocas velryby

Situace je i nadále velmi nepřehledná. Podle agentur Reuters a APA si útoky vyžádaly až patnáct zraněných, z toho sedm - mezi nimi i jeden policista - je ve vážném stavu. ORF uvedla, že do nemocnice byli transportováni nejméně tři rakouští policisté. Některá rakouská média zase hovoří o třech až osmi obětech.

Podle bulvárního deníku Kronen Zeitung, který o incidentu informoval jako první, podlehl zraněním policista. Po smrti je údajně i jeden z atentátníků, který na sobě odpálil pás s výbušninami. 

Policisté pokračují ve velkém zátahu; oblast kolem náměstí Schwedenplatz je uzavřená a policie na twitteru vyzvala občany, aby se drželi stranou všech veřejných prostor a nepoužívali ani hromadnou dopravu. Lidé by rovněž neměli sdílet videa a fotografie. 

Kontroly na hranicích 

Ministerstvo vnitra incident označilo za terorismus a potvrdilo, že na místě je několik raněných, přičemž nevyloučilo ani mrtvé. Policie sice oznámila, že hlídky zasahují u incidentu v centru města, útok na synagogu ovšem oficiálně nepotvrdila. Později policisté informovali, že ve Vídni došlo ke střelbě v šesti různých lokalitách. 

Kanadský policista s respirátorem - Ilustrační foto
Muž v historickém oblečení v Quebecu mečem zabil dva lidi. Dalších pět zranil

Bezpečnostní pracovníci židovské obce v Rakousku mezitím vyzvali všechny židovské spoluobčany, aby neopouštěli své domovy. APA s odvoláním na IKG uvedla, že v době útoku v synagoze ani přilehlých prostorách patřících obci nikdo nebyl.

Čeští policisté kvůli útoku hlídají hranice s Rakouskem. "V souvislosti s teroristickým útokem ve Vídni jsme přijali preventivní opatření na hraničních přechodech s Rakouskem. Policisté provádí namátkové kontroly vozidel a cestujících," uvedla policie na twitteru. 

K útokům se již vyjádřil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). "Děsivé zprávy z vídně, střelba v centru má podle rakouského MV za následek několik raněných, patrně i mrtvých. Policie je v kontaktu s rakouskými kolegy, na hraničních přechodech byla přijata opatření," napsal na twitteru. 

Ilustrační snímek
Choval velbloudy, unesli ho islamisti. Američana zachránily speciální jednotky

S reakcí přispěchal i premiér Andrej Babiš (ANO). "Jsem zděšen z útoku na synagogu ve Vídni a chci vyjádřit solidaritu všem lidem v Rakousku a svému příteli Sebastianu Kurzovi," uvedl.