„Považujeme za pravděpodobné, že se pokusí o obsazení území střední Ukrajiny, ovládnutí Kyjeva, zinscenování opakovaných voleb do zákonodárných a výkonných organů a vložení moci do rukou proruských sil,“ varoval podle serveru Ukrajinska pravda zástupce šéfa hlavního operačního odděleníí generálního štábu ukrajinské armády Oleksij Hromov. 

Ten se zároveň domnívá, že se Rusko pokusí také o převzetí kontroly na územím Oděské, Mykolajivské a částečně i Záporožské oblasti a vytvoření pozemního mostu s Podněstřím, separatistickým regionem v Moldavsku. 

Moskva již na konci března oznámila, že hodlá výrazně omezit útoky v okolí hlavního města a severoukrajinského Černihivu. Situace v obou oblastech se posléze skutečně uklidnila a tvrdé boje se od té doby soustředí převážně na východ Ukrajiny. Opětovný pokus o dobytí Kyjeva však v minulosti nevyloučili šéf kyjevské městské vojenské správy Mykola Žyrnov, ani starosta města Vitalij Kličko. 

Rusko ve čtvrtek dopoledne zaútočilo střelou s plochou dráhou letu na Záporoží, ve městě hořela obytná budova. Další škody se upřesňují, uvedla agentura Unian s odvoláním na místní úřady. Tři mrtvé a 14 raněných si pak vyžádal noční nálet na město Novhorod-Siverskyj v Černihivské oblasti a nejméně jeden civilista byl zabit při ostřelování vsi Stari Vyrky v Sumské oblasti ruskými samohybnými děly.

Situace v Mariupolu 

Ruské síly nadále bombardují ocelárny Azovstal, poslední baštu ukrajinských obránců ve strategickém přístavu Mariupol. „V Mariupolu se Rusové soustředí na blokování a pokusy o zničení ukrajinských jednotek v areálu závodu Azovstal. Pokračují také v leteckých úderech,“ konstatuje ranní zpráva ukrajinského generálního štábu. 

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková oznámila, že obklíčený areál stále brání asi tisícovka Ukrajinců. „Polovina z nich je vážně zraněná,“ dodala Vereščuková podle agentury Unian. Již ve středu pak uvedla, že Ukrajina navrhla Rusku výměnu těžce zraněných bojovníků za ruské válečné zajatce. 

Unikátní záběry z bunkru pod Azovstalem: zraněný voják
Snímky z bunkru pod Azovstalem děsí: Vojáci přišli o končetiny, přežívají ve tmě

Podle ukrajinského generálního štábu pokračuje ruská armáda také v ofenzívě, jejímž cílem je plné obsazení Doněcké, Chersonské a Luhanské oblasti. Jižně od Izjumu se vojska snaží přeskupit a obnovit útok města Barvinkove a Slovjansk. Současně pokračují částečně úspěšné útoky na výspu ukrajinské obrany na linii měst Lyman, Rubižne a Severodoněck. Poblíž Lymanu se ruským silám podařilo překročit řeku Siverskyj Doněc.

Bristké ministerstvo obrany pak v pravidelném ranním hlášení konstatovalo, že Ukrajinci pokračují v protiútoku severně od Charkova. V oblasti údajně osvobodili několik dalších obcí. „Stažení Rusů z Charkovské oblasti je tichým uznáním neschopnosti Ruska dobýt klíčová ukrajinská města,“ konstatují Britové.