Ruské síly nadále ostřelují mariupolské ocelárny Azovstal, které se staly poslední baštou obránců jihoukrajinského přístavu. Ten je po více než dvou měsících obléhání téměř pod kontrolou ruských sil. V rozsáhlém komplexu zůstávají stovky bojovníků, z nichž někteří jsou zranění. „Zahájili jsme nové kolo jednání o plánu evakuační operace,“ oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková podle agentury Reuters. 

„Postupujeme krok za krokem. V současnosti jednáme o evakuaci 38 těžce zraněných bojovníků. Ti nedokážou stát na vlastních nohou,“ přiblížila na sociální síti Telegram ukrajinská vicepremiérka. 

Za záchranu ukrajinských vojáků demonstrovali ve čtvrtek večer lidé v Kyjevě, většinou se jednalo o ženy. „Zachraňte obránce Mariupolu, zachraňte Azovstal. Sláva hrdinům Mariupolu,“ ozývalo se v centru hlavního města. „Chci, aby se všichni vrátili domů, aby mohli se svými dětmi a příbuznými žít normální život,“ svěřila se se slzami v očích Marija Zimarevová, jejíž příbuzný je bojovníkem pluku Azov. 

Představitelé kontroverzního pluku Azov, který Mariupol brání, již dříve uvedli, že ukrajinské síly mají možnost prolomit blokádu oceláren Azovstal a zachránit odtamtud vyčerpané a zraněné bojovníky. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová však zopakovala stanovisko Kyjeva. Podle něj není v současné době možné prolomit ruskou blokádu přístavu vojenskými prostředky. 

Boje u obce Bilohrivka 

Britské ministerstvo obrany ráno informovalo, že ruské síly soustředí své úsilí v oblasti Izjumu a Severodoněcku a jejich cílem je probojovat se ke Kramatorsku a Slovjansku a odříznout tak ukrajinské jednotky.

Podle pravidelného hlášení ukrajinské armády z pátečního rána, tedy 79. dne ruské invaze, se zdá, že se situace na bojišti nezměnila, napsal ruskojazyčný server BBC. „Rusové útočí na Donbasu, u Charkova se brání a ustupují a v dalších místech pokračuje ostřelování,“ konstatuje zpravodajský server.

„V Luhanské oblasti se ruské jednotky dál snaží získat plnou kontrolou nad městem Rubižne, útočily i na obce v Doněcké oblasti včetně Marjinky, kterou získaly v dubnu pod kontrolu opět ukrajinské síly. Ve směru na Záporoží ruští vojáci ostřelovali ukrajinské pozice podél celé fronty,“ informoval ukrajinský generální štáb. Ruská armáda také posiluje ochranu hranic s Ukrajinou v Kurské a Brjanské oblasti. Ukrajinská armáda s odkazem na dostupné informace uvedla, že Moskva k hranicím přesouvá dělostřelecké jednotky, aby ostřelovala obce v ukrajinské Černihivské oblasti.

Unikátní záběry z bunkru pod Azovstalem: zraněný voják
Snímky z bunkru pod Azovstalem děsí: Vojáci přišli o končetiny, přežívají ve tmě

Satelitní snímky, které pořídila společnost BlackSky, ukazují, že ukrajinské síly i nadále brání ruskému postupu u řeky Severní Doněc nedaleko východoukrajinské obce Bilohrivka. „Boje pokračují ve stejném ohybu řeky, kde Rusko v minulosti vystavělo dva pontonové mosty, které ukrajinské síly následně zničily,“ upozorňuje server americké televize CNN. 

I přes silnou kouřovou clonu lze na snímcích vidět objekt, který překlenuje celou řeku. Patrně se jedná o třetí most ruských jednotek. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj již ve středu upozornil, že se ruské jednotky nadále snaží vybudovat mosty přes řeku. Ukrajinský generální štáb pak ve čtvrtek oznámil, že se Rusům podařilo překročit Severní Doněc u města Lyman.

Zničení tří mostů 

Satelitní snímky z Charkovské oblasti ukázaly zničení tří mostů, důležitých pro protiútok ukrajinské armády, upozornila na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. Vyhození mostů do povětří by mohlo ukrajinskou ofenzívu zpomalit.