„Ruské jednotky nyní své hlavní úsilí soustředí v Doněcké oblasti, kde se dělostřelbou a leteckými útoky snaží zničit ukrajinské opevněné obranné pozice,“ uvedl v ranní zprávě ukrajinský generální štáb.

Jedna z jednotek ukrajinské domobrany v Charkovské oblasti vytlačila ruské síly z ukrajinského území a dosáhla státní hranice s Ruskem, oznámil v pondělí list Ukrajinska pravda s odvoláním na ministerstvo obrany. U Charkova ukrajinské jednotky před několika dny přešly do protiútoku a osvobodily řadu obcí.

„Hlásím, že 227. prapor 127. brigády sil územní obrany dosáhl hranice, na demarkační linii ze zemí-okupantů. Došli jsme sem, pane prezidente, jsme tu, jsme na hranicích,“ hlásí v natočeném videu jeden z vojáků ukrajinskému prezidentovi Volodomyru Zelenskému. Deník poznamenal, že voják zřejmě omylem uvádí, že video bylo natočeno 15. dubna, a ne května.

Zelenskyj v neděli jmenoval svým výnosem nového velitele sil územní obrany, Jurije Halaškina v této funkci vystřídal generálmajor Ihor Tancjura, který dosud byl náčelníkem štábu pozemních sil. Prezident jej na počátku měsíce vyznamenal za osobní odvahu při obraně Ukrajiny. Důvod změny velitele nebyl uveden. Síly územní obrany vznikly na Ukrajině na počátku letošního roku, připomněl list Kommersant.

U Avdijivky, severně od Doněcku, se Rusové kvůli ztrátám stáhli na dříve obsazené pozice. Shromažďují své jednotky u Izjumu a připravují tam pokus o další ofenzivu.

Ruský bojový vrtulník Ka-52 v poli u Kyjeva po vynuceném přistání 24. února 2022
Ruský vrtulník s pračkou. Trosky stroje vyvolaly na sociálních sítích polemiky

Ruská sabotážní a průzkumná skupina se dnes ráno snažila proniknout do Sumské oblasti na Ukrajině, informovala podle agentury Ukrinform ukrajinská pohraniční stráž. Dodala, že se jí podařilo přinutit ruské vojáky k ústupu zpět za hranici. Ruští ozbrojenci podle pohraniční stráže zahájili střelbu z minometů, raketometů a kulometů a po krytím této palby se na ukrajinské území snažila proniknout ruská průzkumná skupina. Pohraniční stráž uvedla, že se „sabotéry“ bojovala a vytlačila je zpátky za hranici.

V neděli jednotky ukrajinské protivzdušné obrany sestřelily jedenáct vzdušných cílů, z toho dva vrtulníky Ka-52 a Mi-18, sedm bezpilotních letounů a dvě raketové střely, uvádí generální štáb. V Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajinci podle něj odrazili celkem 17 útoků a zničili tři ruské tanky. Obdobná tvrzení však nelze ověřit z nezávislých zdrojů. 

Evakuace z Azovstalu

V pondělí odpoledne v Mariupolu začala podle ruského ministerstva obrany evakuace raněných ukrajinských vojáků z obléhaných oceláren Azovstal. Informují o tom ruské státní agentury. Plánem je podle Moskvy přepravit raněné na východ do zdravotnických zařízení ve městě Novoazovsk, které okupují ruské síly. Kyjev údajnou dohodu o evakuačním koridoru zatím nekomentoval a informace o dění na místě není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

„Aktuálně je v platnosti režim klidu (zbraní) a je otevřený humanitární koridor, kterým jsou ranění ukrajinští vojáci přepravovaní do zdravotnických zařízení v Novoazovsku," citovala z komuniké ruského ministerstva obrany agentura AFP.

Oleg truchlí u hrobu své matky zabité ve městě Buča během ruské okupace města
Ukrajinec měl přežít popravu. I přes svázané ruce se dokázal dostat z hrobu

Ještě dnes v dopoledních hodinách nicméně uvedl zástupce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko na sociální síti Telegram, že se ruští vojáci pokoušejí dostat do bunkrů v Azovstalu, které stále hájí ukrajinští obránci, anebo zablokovat východy z nich. „Mariupol, Azovstal. Rusové se nepřestali pokoušet vstoupit dovnitř nebo zablokovat východy z bunkrů. Většina jejich pozemních operací se odehrává na perimetru kolem továrny," napsal Andrjuščenko.

V pondělí večer se poté objevila zpráva, že ocelárny Azovstal opustilo asi deset autobusů s ukrajinskými vojáky, kteří se ukrývali v obléhaném komplexu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na svědka. Velitel ukrajinského pluku Azov Denys Prokopenko uvedl, že jeho muži splnili svou misi a že chce udržet podřízené naživu, píše server Ukrajinska pravda. Prokopenko se o kapitulaci nezmínil, nicméně Reuters vyjádření Azovu vyložil jako náznak, že se obléhání závodu blíží ke konci.

Přesouvání běloruských sil 

Podle britských úřadů Bělorusko přesunuje systémy protivzdušné obrany a dělostřelectvo na cvičiště na západě země. Ministerstvo připomíná, že se navzdory spekulacím ze začátku konfliktu zatím přímo do bojů nezapojilo, umožnilo nicméně Rusku využít svoje území pro zahájení původního útoku na Kyjev a Černihiv. Z Běloruska rovněž startovaly ruské letouny, jež prováděly na Ukrajině nálety.

Běloruský vůdce Alexander Lukašenko se podle Britů zřejmě snaží prokázat podporu ruské invaze, ale zároveň se nechce do války přímo zapojit kvůli obavám z reakce Západu, ukrajinského protiútoku a neshod ve vedení běloruské armády.