V platnost totiž od 1. října letošního roku vejde novela zákona o přestupcích. Ta obcím a městům ukládá povinnost, aby každá akce konaná po 22. hodině byla schválena a uvedena přímo v textu obecně závazné vyhlášky. Větší pravidelné akce plánované dlouho dopředu, jako například festivaly, by ohroženy být neměly. Pro menší obce však tak růžové vyhlídky zdaleka nejsou.

Například bude-li nějaká akce zařazená v dlouhodobém plánu zrušena a přesunuta kvůli počasí, bude se vyhláška muset znovu projednat a schválit. Obec tak ztratí možnost udělovat výjimky z doby nočního klidu prostřednictvím rozhodnutí jejího daného orgánu.

„Neumím si dost dobře představit, že v létě v době dovolených se bude muset svolávat zastupitelstvo, aby schválilo konání nějaké akce. Bude to plýtvání časem. Myslím, že je to nesmysl a velmi nešťastná volba. Mám dojem, že se stát čím dál tím více snaží obce omezovat," nebral si s názorem na novelu zákona servítky starosta Služovic Petr Weczerek.

Dopady to podle něj může mít velké. „Může docházet k narušování nebo úplnému rušení některých lidových zvyklostí, kterých v malých obcích není málo. Například různé táboráky, kácení máje a další mají tu správnou atmosféru až večer a lidé tak o toto mohou být ochuzeni. My schvalujeme kulturní kalendář vždy v únoru, a akce tedy máme naplánovány dopředu. V případě jejich náhlého přesunutí však může nastat problém," doplnil Petr Weczerek.

Ještě větší míru nevole způsobila chystaná novela ve Štěpánkovicích. „Vše jsme konzultovali s Ministerstvem vnitra, které obcím doporučuje připravit si harmonogram akcí dlouhodobě dopředu. Což my dělat nebudeme, protože je to naprostý nesmysl. Kdyby dostal náš parlament dva roky prázdnin a nepřijímal žádné zákony, udělat by úplně nejlíp," uvedl starosta Štěpánkovic Bernard Halfar.

Podobně hodnotí situaci také v Hněvošicích. „Určitě by to mohlo mít za následek rušení akcí. Konkrétně u nás v obci by ale mohl nastat problém už s nalezením náhradního termínu, protože od června do září jsou víkendy většinou již obsazeny různými našimi spolky. Hledání nového data by tak probíhalo horkotěžko. Takže letní kino, které bylo minulý týden zrušeno kvůli dešti, se asi ani konat nebude. A pak by to samozřejmě narazilo na další problém, a to je svolání zastupitelstva, které by takto narychlo ani nemuselo proběhnout," poznamenal starosta Hněvošic Josef Kremser a doplnil, že obec by tak mohla o některé zajímavé akce úplně přijít.