„Nikdo si ještě nekoupil ani flašku," řekla vedoucí Darja Hanková a pokračovala: „Dříve jsme alkoholu měli plný regál, nyní máme pár láhví. Dali jsme je sem dnes ráno a každou láhev museli vzít do ruky. Všechny jsou vyrobeny do 31. prosince 2011. Alkohol s datem výroby po tomto datu, tedy v roce 2012, nesmíme prodávat. Rovnou ho vyřazujeme."

V této prodejně se tak vedle sebe skromně krčily Stalinovy slzy s datem výroby 12. září 2011 či Sibiř vodka z roku 2010, o kousek dál Medový likér s ořechovou příchutí dokonce z roku 2005. Na rozdíl od této prodejny nebyl v některých opavských hypermarketech alkohol včera k dostání vůbec.

Včera jsme si prošli oddělení lihovin v Globusu, ale po borovičkách, vodkách, rumech a slivovicích, které by obsahovaly více než 20 procent alkoholu, nebylo ani památky. Na informacích jsme se následně ujali role dychtivého zákazníka a pokoušeli se zjistit, kdy se tvrdý alkohol na regály Globusu vrátí. Tuto otázku nám nebyl nikdo schopen zodpovědět. Prý ještě není nic jisté.

O poznání jiná byla situace v nedalekém Tescu. Zde už jste si mohli flašky s obsahem alkoholu přesahujícím 20 procent zakoupit. I tak ovšem bylo jasné, že do původní nabídky sortimentu to má hodně daleko. Tesco totiž nepustilo do prodeje zdaleka všechno. Zatím to vypadá spíše na provizorium. Ani v hospodách se číšníci do rozlévání různých kořalek dvakrát nehrnuli. Když jsme si předevčírem večer chtěli dát v opavské Myslivně k pivu i řádného frťana, obsluha se nám omluvila.

„Ještě nenaléváme. O víkendu se teprve budeme rozhodovat, kdy tvrdý alkohol začneme znovu prodávat. Možná to tak bude už od pondělí. Zatím vám mohu nabídnout třeba zelenou," vysvětloval barman v Myslivně. Ne všichni se ovšem drželi zkrátka.

Například v otické hospodě U Smolíka včera dopoledne stála před dveřmi cedule, na níž stálo: Dnes v akci: fernet, slivovice a několik dalších druhů kořalek. Tady se dalo „panáčkovat" naprosto bez problémů. V nejednom podniku za sebou prohibice zanechala nepříjemné dozvuky. Alespoň pro majitele hospod a restaurací. Všechen tvrdý alkohol vyrobený v tomto roce by správně měli vylít.

„Vůbec se mi to nelíbí. Mám tady spoustu kvalitní whisky a teď bych se jí měl zbavit? Nevím, proč bych měl doplácet na stát. Není to přece moje chyba, že kauza s metylalkoholem odstartovala. Společně s některými dalšími majiteli restaurací zvažujeme podání žaloby," zlobil se majitel opavského restaurantu U Tiskárny Jiří Krčmář.

Na frťana jste včera měli smůlu například i v jedné z cukráren v centru města. „Dokud pan majitel neřekne, co můžeme prodávat a co nikoli, netroufneme si do toho vůbec jít. Takže ani panáčka becherovky, omlouváme se…," řekla s úsměvem obsluhující slečna.

Hostům to však zjevně nevadilo. Dávali si kávu, sladkosti a někdo maximálně skleničku vína.

Zuzana Urbánková, Petr Dušek