Kdysi jste ve slezské metropoli mohli zajít hned do několika antikvariátů, dnes je však v provozu pouze jeden z nich.

„Nejčastěji za mnou chodí srdcaři, zkrátka pravidelní návštěvníci. Zatím se držíme, není to přežívání, ale vyskakovat z výdělků také nemůžu. Kdybych měla menší děti a musela bych živit rodinu, rozhodně by to nestačilo. Na vyhazování z kopýtka to prostě není,“ komentovala Lydie Tylichová, šedesátiletá majitelka opavského Antikvariátu U Kašny na Bezručově náměstí.

Následky nehody byly tragické.
Soud potvrdil trest za tragickou nehodu, s odvolání neuspěli žalobce ani obhájce

Frčí i gramofonové desky

Abychom byli přesní, funguje i Antikvariát Opava. Dříve se nacházel v Beethovenově ulici, ale v roce 2009 přešel kompletně do virtuální podoby a knihy v něm lze zakoupit prostřednictvím e-shopu. V této variantě je možno nakupovat i u Lydie Tylichové.

Majitelka jediného kamenného antikvariátu Lýdie Tylichová uprostřed svého „království“.Zdroj: Deník / Petr DušekMajitelka jediného kamenného antikvariátu Lýdie Tylichová uprostřed svého „království“.Autor: Deník / Petr Dušek

„Řada lidí o to má zájem. Častokrát hromadně objednávám knihy z jiných antikvariátů. Provozuji také prodej gramofonových desek. O ty je opravdu velký zájem. Beatles, Zeppelini anebo třeba vážná hudba, to všechno se kupuje. Zase se to vrací do módy,“ mínila majitelka v současnosti jediného kamenného antikvariátu, který je v Opavě.

Dva muži kouřili syntetický canabinoid. Jeden zemřel, druhý bojuje o život. Další, kdo si zahrával s osudem, je patnáctiletý chlapec.
V Ostravě se objevila nebezpečná droga. Zabíjí

Za antikvariáty se jezdí do Ostravy

Každý návštěvník zde hledá něco jiného. Poptávka je velká, ne vždy se ovšem uspokojí. Nezřídka kdy Opavané míří do Ostravy, kde funguje hned několik antikvariátů.

„Čte se všechno. Těžko to nějak specifikovat. Hodně mě překvapuje, že mladí návštěvníci kupují knihy o politice. Zkrátka je to zajímá. Vzhledem k tomu, že se v Opavě nestudují technické obory, knížky tohoto typu nemohu nabídnout. Naopak, v ostravských antikvariátech je v tomto nabídka pestrá. Odborných knih tam je k dispozici podstatně více,“ pokračovala Lydie Tylichová, jejíž práce má občas „nadknižní“ význam:

„Spousta lidí si sem chodí popovídat, nasát atmosféru v obklopení knih. Mají rádi vůni starých knížek. Dříve si u mě mohli dát i kávu, ale za těch devět let knih mnohonásobně přibylo a prostor schází.“

Ilustrační foto
Lidí bez práce v kraji v srpnu opět ubylo

Třicet tisíc knih pod jednou střechou

Jeden z mála úspěšných antikvariátů v regionu najdou čtenáři například v Bohumíně. Když jej zde před necelými desíti lety antikvář Václav Šamal otevíral, měl v regálech jen pár desítek knížek. Dnes jich má přímo „na krámě“ téměř třicet tisíc a dalších 20 tisíc v příručních skladech.

„S prodejem mi ve volných chvílích pomáhá také manželka. Ve svém věku bych již krámek sám provozovat nemohl. Oba přitom pobíráme penzi a na obchůdku tak nejsme finančně závislí. I díky tomu můžeme čtenářům nabízet jedny z nejpříznivějších cen v celé republice - při prodeji i výkupu,“ přibližuje jedno z tajemství úspěchu bohumínského antikvariátu Václav Šamal.

Ilustrační foto
Seno nad zlato: zemědělci nemají dost potravy pro svá zvířata