Zdražení se dotkne cestujících platících kartou ODISka nebo pomocí tzv. ODISapky. Základní nástupní sazba vzroste o korunu, místo současných devíti korun u obyčejného (plného) jízdného vyjde nově na deset korun a u jízdného se slevou pak vyjde namísto čtyř korun nově pět korun. Tarifní kilometr zůstává beze změn.

Cesta kyvadlovým autobusem z Hvězdy na Ovčárnu od 11. prosince 2022 podraží ze 40 na 50 korun. Zvýší se také ceny Turistické jízdenky Jeseníky ze 100 na 150 korun.
Autobusem na Ovčárnu za padesát. Autobus v Jeseníkách už od prosince podraží

Při úhradě jízdného platební kartou bude účtována identická cena jako při platbě ODISkou, tzn. cena elektronické jízdenky, avšak bez nároku na zvýhodněný přestup. Tito cestující tak nově ušetří.

Novinkou bude u platebních karet možnost platbou v některých modernizovaných motorových vlacích nebo v soupravách push-pull jezdících z Ostravy do Beskyd. V praxi tak budou cestující, kteří dosud platí jízdné bankovní kartou, platit méně než dosud.

Pod Praděd o 30 korun dráž

Největší zdražení zasáhne linku 885 z Karlovy Studánky na Ovčárnu. Za jízdu na výchozí bod pod Pradědem zaplatí cestující místo současných 50 korun nově hned 80 korun. U jízdného se slevou vzroste cena z 25 korun na 40 korun.

Nejde však o jediné úpravy, které se v Moravskoslezském kraji chystají. V tarifní zóně město Ostrava dojde ke zrušení 5měsíčních dlouhodobých časových jízdenek pro tarifní zónu 1.

Dálnice A1 v Polsku. Ilustrační foto.
U sousedů zadarmo. Státní dálnice v Polsku by mohly být od léta bezplatné

Na změny v tarifech se musejí připravit i obyvatelé Bruntálu, Českého Těšína, Nového Jičína, Karviné, Krnova, Opavy, Orlové či Třince. V tarifní zóně 18 – Paskov, Řepiště a Vratimov bude zrušena bezplatná přeprava osob starších 70 let. Podrobnosti o zdražování, změnách a úpravách tarifů jsou k dispozici na stránkách koordinátora dopravy Kodis.