Jak jsme vás informovali ZDE, svůj ostrý nesouhlas dali na vědomí nejen peticí s pěti tisíci podpisy, ale předminulé úterý i svou přítomností a slovními projevy na jednání zastupitelstva, a to v síle, která připravila o post starostu Davida Maňase (ODS). Město nyní vede místostarosta Pavel Reiský (KDU- –ČSL), který navazuje na výsledek korespondence mezi bývalým starostou Maňasem a vedením firmy Cihelna.

David Maňas zaslal firmě 11. září 2008 sdělení o nesouhlasu města s vybudováním biostanice současně se žádostí, aby firma od svého záměru odstoupila. Vedení Cihelny ho v odpovědi ujistilo, že na záměru netrvají a jsou připraveni k jednání. Obě strany, tedy vedení města a majitelé firmy, se předevčírem sešli k jednacímu stolu.

„Byli jsme ujištěni, že Cihelna chce ve městě i nadále působit a nemá zájem na žádných rozbrojích. Proto je ochotna vyjít vstříc a svůj záměr stáhnout. Teď pracujeme na návrhu dohody, která by otevřela cestu co nejrychlejšímu řešení,“ přibližuje Reiský nejnovější vývoj situace. Tím je odstoupení společnosti Cihelna Hlučín od jejího záměru.

Materiál bude s největší pravděpodobností projednáván na mimořádném zasedání zastupitelstva města v nejkratší lhůtě po dosažení oboustranně akceptovatelné dohody. Souběžně s touto aktivitou rozjíždí hlučínská radnice přípravu ke změně územního plánu, která by měla být pojistkou proti podobným záležitostem v budoucnu.