Vedení státního podniku Diamo proto nyní zpracovává analýzu, která by napověděla, zda a za jakých podmínek by bylo možné již utlumené doly znovu zprovoznit a opět v nich těžit.

„Analýzu zpracováváme v návaznosti na aktuální dění v energetice, kolem paliv a surovin, včetně nutnosti posílit energetickou bezpečnost,“ řekla mluvčí Diama Jana Dronská.

Diamo tak prý reaguje mimo jiné na unesení krajské tripartity Moravskoslezského kraje. Na jejím květnovém zasedání vyjádřili jak představitelé kraje, tak velcí odběratelé zájem o černé uhlí v dalších letech a to v horizontu dalších pěti let.

Demolice 90 m komínu v areálu firmy Rockwool, 3. října 2022, Bohumín.
Muži na lanech zkracují starý komín. Cihlu po cihle, odstřel by byl komplikovaný

Zajistit uhlí na nejbližší roky je podle zástupců kraje prioritou. Například teplárna v Ostravě-Třebovicích, která zásobuje teplem nejen byty ve velké části Ostravy, bude podle náměstka hejtmana Jakuba Unucky potřebovat uhlí minimálně do roku 2028.

Jde o doly Darkov a ČSA

Pokud se stát rozhodne pro obnovení těžby, mělo by se to týkat pouze loni zavřených dolů Darkov a ČSA a nikoli těch, kde už je likvidace v pokročilém stádiu, jako například na dole Lazy a Paskov.

„Analýzu zpracováváme pro dva doly - Důl ČSA a Důl Darkov, kde byla ukončena těžba loni v únoru, a které byly převedeny z OKD na Diamo včetně majetku, dobývacích prostorů a podstatné části zaměstnanců. Součástí je také varianta zastavení procesu likvidace a udržování v konzervačním režimu pro budoucí potřeby,“ uvedla Dronská.

Těžba uhlí ještě nekončí!
Horníci: Těžit na Karvinsku ještě tři roky? Chuť by byla, ale jestli budou lidi

Podle dostupných údajů je v dolech ČSA a Darkov 14 milionů tun vytěžitelných zásob uhlí.

Zpracovávání ekonomické, technologické, technické i personální analýzy jdou mimo těžební společnost OKD. „Analýzu zpracováváme vlastními silami. Hotová má být na konci října a poté ji dostane Ministerstvo průmyslu a obchodu, které rozhodne o dalším postupu, případně o doporučeních vládě, dalších analýzách a podobně,“ řekla mluvčí Diama.