S nápadem, jaký by ulice mohla nést název, přišel investor, který tam staví. „Ten navrhuje, aby se jmenovala Slavíkova. Je to proto, že prý poblíž hnízdí slavík a lidé jej tam slyší,“ přibližuje opavská mluvčí Lada Dobrovolná.

Jestli se tomuto malému pěvci, který je znám právě pro svůj bohatý hlasový fond, dostane v Opavě pocty, rozhodnou na svém červnovém zasedání zastupitelé. Systém pojmenovávání ulic v Opavě je jednoduchý. První variantou je, že se vybere název ze zásobníku jmen, který už dopředu zastupitelé odklepli.

„V současné době se v něm nachází šest jmen. Mohly by to být ulice Heliodora Píky, Josefa Veselého, Ilji Hurníka, Dohnálkova, Vyčítalova nebo Šupčíkova,“ vyjmenovává Lada Dobrovolná. Další možností je ta, že jméno navrhnou sami občané nebo, jako je tomu v tomto případě, investor výstavby.

Ve slezské metropoli se už nachází mimo jiné několik čtvrtí, kde jsou soustředěny ulice s podobnými názvy. Mezi nejznámější patří „ruská“ nesoucí jména šesti známých ruských osobností, a sice Dostojevského, Tolstého, Čajkovského, Gorkého, Puškina a Gogola. A dále i „květinová“ čtvrť s ulicemi Sluneční, Liliová, Karafiátová, Leknínová či Tulipánová. Také Kateřinky mají svou „čtvrť spisovatelů“ tvořenou ulicemi Zeyerova, Šrámkova, Kollárova, Hálkova a Antonína Sovy.

Běh městem i přírodou City trail Opava.
Breda city trail počtvrté, probíhá on line rezervace