Postupně tam přemístí všechny své chráněné dílny. Velká kapacita areálu umožní i další rozvoj zaměstnávání zdravotně handicapovaných, kterému dosud bránily nedostatečné prostory. Jako první se do nového areálu, na jehož rekonstrukci se již intenzivně pracuje, přestěhovala v srpnu z Velkých Hoštic část Chráněné technické dílny.

Dochází tím ke snížení dopadu činnosti tohoto střediska, které zpracovává převážně elektroodpad, na okolní zástavbu. „Přesun bude dokončený koncem června 2020 a do té doby bude činnost dílny probíhat na obou místech současně,“ říká charitní mluvčí Ivo Mludek. Do té doby má Charita Opava ambici přestěhovat do opravených prostor z Jaktaře i celé Chráněné dílny sv. Josefa a část Chráněné dílny Vlaštovičky.

Ilustrační foto
Rybníky v regionu chovají zdravé kapry

Do několikapatrové administrativní budovy se z Opavy a Vlaštoviček po rekonstrukci přestěhují šicí, tkací, vyšívací a keramická dílna i pracoviště gravírování a sítotisku. Do čtyřhalí se kromě jaktařské Chráněné technické dílny přesune ještě kompletační dílna Chráněných dílen sv. Josefa. „Rádi bychom poděkovali statutárnímu městu Opava za 600 000 korun na projektovou dokumentaci k rekonstrukci areálu,“ uvádí zástupce ředitele Charity Opava Tomáš Schaffartzik.

Nové prostory umožní rozšíření činností a poskytnutí práce pro další zdravotně znevýhodněné, přesun dílen dovolí přeskupit nebo rozšířit aktivity dalších středisek Charity Opava.

Ilustrační foto - uzavírka.
Uzavírky některých silnic v regionu pokračují

Více prostoru pro zlepšení zázemí dostane například jaktařské Wellness centrum nebo sociálně terapeutická dílna Radost, která bude moci vyhovět poptávce a navýšit kapacitu pro mentálně postižené klienty. „Tento odvážný projekt přinese Opavsku hned několik pozitiv. Přispěje k rekonstrukci zanedbané části Strojní traktorové stanice, pomůže nám zaměstnávat ještě více osob znevýhodněných na trhu práce a bude mít i nezanedbatelný ekologický přínos.“  dodává ředitel Charity Opava Jan Hanuš.

V Dolních Životicích stojí smírčí kříž na břehu říčky Hvozdnice.
Smírčí kříže na Opavsku připomínají středověké zločiny a neštěstí