Viděli ho v televizi, četli o něm v novinách a na internetu. Kambodžského krále Norodoma Sihamoniho si během času natolik oblíbili jako člověka i vzor panovníka, že mají v plánu mu brzy odeslat poštou balík obsahující ryze „česko-opavské“ dary.

Je jich pět. Všichni studovali v minulých letech různé obory na Slezské univerzitě v Opavě. Nyní, ačkoli nejsou všichni odsud, zde žijí a jsou přáteli. Na jejich přání budeme nadále uvádět jen křestní jména. Na otázku, proč se rozhodli podniknout podobnou akci, odvětí Lenka, jediná žena v partě:

„Napadlo to vlastně tady Marka. Mluvili jsme všichni tolikrát někde u piva o tom, jaký je Norodoma skvělý chlapík, až to Mára rozsekl slovy: Tak mu napíšeme, ať přijede sem.“ Obyčejně takové nápady upadají v zapomnění, ale v tomto případě nikoli. Naopak plán dostával časem čím dál jasnější kontury.

Knihy, pivo a mapa

Nakonec se pětice, v níž jsou kromě jmenovaných ještě Pavel, Tom a Vašek, shodla na obsahu listu i balíku, které současně odešlou jednomu ze svých idolů. V česky psaném dopise píší populárnímu, čerstvě osmapadesátiletému monarchovi, proč si jej tolik cení.

Přejí mu hodně štěstí a také ho pozývají při další návštěvě České republiky do Opavy. Do balíku poté vloží každý jednu českou knihu dle svého výběru, aby si mohl král občas číst v jazyce, jenž tak výborně ovládá. Dále dvě piva – nejlépe opavská, startky a na závěr mapu naší vlasti s barevně vyznačenou pozicí Opavy.

Překážky? Ty překonáme!

Každého člověka asi napadne, že vládci jakékoli země se nedá jen tak poslat něco poštou, ať je motivace odesílatele jakkoli pozitivní. V tomto bodě našich pět hrdinů trochu mlží, ale přiznávají, že to je kámen celého jejich projektu.

„Máme jistou představu, a dokonce jednu konkrétní adresu, ale ještě to není rozhodnuté definitivně,“ přiznává Pavel. Vzápětí však dodává: „Kdyby to ale bylo jednoduché, tak by to nebyla zároveň taková sranda. Problémy jsou přece od toho, ať se překonají!“ A tak je docela pravděpodobné, že v Opavě brzy uvítáme i královskou návštěvu. Kdo ví?

Kdo je Norodom Sihamoni?

Norodom Sihamoni, oficiálním titulem Preah Karuna Preah Bat Samdech Preah Baromneath, je současný kambodžský král, který se narodil v Phnopenhu, ale velkou část svého života strávil v České republice, kde v letech 1962 až 1975 studoval. Do naší vlasti přicestoval už jako devítiletý.

V Praze chodil do základní školy s rozšířeným jazykovým vyučováním a absolvoval tady poté i konzervatoř a balet na Akademii múzických umění. Během svého pobytu si navždy oblíbil českou kulturu i zdejší lid a naučil se plynně česky. V roce 2004 ho trůnní rada zvolila kambodžským králem, a to i přesto, že ho to více přitahovalo vždy k umění než k politice.

Doporučil jej však na úkor jeho sourozenců vlastní otec Norodom Sihanuk, protože mu věřil nejvíce. Sympatický a charismatický Norodom Sihamoni mluví o „Československu“ jako o svém druhém domově, jezdí sem dál na návštěvy, upevňuje česko-kambodžské diplomatické vztahy. A v roce 2006 se stal jako prvním král držitelem titulu udíleného městem, když obdržel čestné občanství Prahy.